Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Phenomy X2 již téměř za dveřmi, vzorky Denebů zatím nikde

28.8.2008, Pavel Boček, aktualita
Phenomy X2 již téměř za dveřmi, vzorky Denebů zatím nikde
AMD dvoujádrové mikroprocesory Phenom (64) X2 slíbilo a slib zdá se hodlá dodržet, když nyní unikly specifikace prvních tří modelů. Zatím není známo, kdy se procesory dostanou na trh a za jakou cenu, nicméně z cen současných tří- a čtyřjádrových...
AMD dvoujádrové mikroprocesory Phenom (64) X2 slíbilo a slib zdá se hodlá dodržet, když nyní unikly specifikace prvních tří modelů. Zatím není známo, kdy se procesory dostanou na trh a za jakou cenu, nicméně z cen současných tří- a čtyřjádrových modelů na stejné frekvenci si lze udělat jakýsi obrázek. Všechny tři modely budou mít TDP 45 W a bude se jednat o GE-6400 (1,9 GHz), GE-6500 (2,1 GHz) a GE-6600 (2,3 GHz). První verze budou stále mít jádra Kuma, vyráběná 65nm SOI technologií, nicméně AMD má za dveřmi 45nm SOI technologií vyráběná čtyřjádra Deneb. Ani stará jádra Brisbane však ještě jen tak neskončí, mluví se o tom, že AMD plánuje dokonce model X2 6500 BE s TDP 95 W, který by mohl pracovat až na 3,3-3,4 GHz, a dále pak X2 5050e s taktem 2,7 GHz a TDP pouze 45 W. Kromě toho se máme brzy dočkat tříjádrového X3 8750 BE (2,4 GHz, 95 W).


Klikněte pro zvětšení

I přes to, že brzy Deneb nastoupí na trh, však zatím AMD neukázalo žádný vzorek a ani dosud žádný nedodalo výrobcům desek. Tedy, přesněji řečeno, nebyl ukázán žádný oficiální vzorek, nicméně testů těchto CPU je všude poměrně dost a vypadá to, že procesory budou poměrně dobře taktovatelné. Dokonce se zdá, že AMD již má v plánu i obnovení řady procesorů FX (s modely FX-80 na 4 GHz a FX-82 na 4,4 GHz) s odemčeným násobičem, nicméně zpráva, která to tvrdí, nevypadá zcela věrohodně, neboť FX-80 má prý porazit Kentsfield na frekvenci 5 GHz. Pracovní frekvence těchto procesorů však tak nereálné nejsou, nedávno se například na Games Convention povedlo dostat Phenom X4 9550 až na 4,05 GHz, ač s tekutým dusíkem. Při frekvenci 3952,1 MHz bylo dosaženo rekordu v testu SuperPI na AMD procesoru, milion desetinných čísel bylo spočítáno za 19,954 sekundy.



Všechny nové procesory samozřejmě budou vyráběny v drážďanské továrně FAB 38 a vedlestojící FAB 36. Zejména v modernizované FAB 38 prý mohou být dostatečné výrobní kapacity i na to, aby zde AMD produkovalo grafická jádra. To by bylo poměrně výhodné, neboť TSMC na novější výrobní procesy přechází pomalu (NVIDIA například dosud nemá plně výrobu na 55nm technologii) a AMD již chystá 40nm výrobní postup. Tím mají být vyráběna příští grafická jádra, zatím však není zcela potvrzeno, zda jádra pro mikroprocesory Fusion Swift nebudou používat 45nm SOI technologii jako procesory. Bylo by to jednodušší, obojí by se lépe spojovalo. Ke spojení má údajně sloužit nová sběrnice nazvaná Onion a GPU jádro Kong (založené na RV710 s podporou DirectX 10.1 a UVD) má pracovat na frekvenci 600-800 MHz. Pro propojení s paměťovým řadičem 128bitovou sběrnicí na paměti DDR3 má zase sloužit sběrnice Garlic. Názvy však vypadají poněkud bizarně, informace tedy je lepší brát zatím s rezervou.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4 , 5, 6), Reviewage, Register Hardware