Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips Fisio 825 - První dojmy

1.10.2003, Petr Hájek, článek
Philips Fisio 825 - První dojmy
Philips Fisio 825 je v podstatě vylepšenou verzí modelu Philips Fisio 820, se kterým sdílí jak fyzické parametry, tak i stejné vlastnosti. Patrně nejdůležitější změnou, kterou úhledně působící Fisio 825 nabízí navíc oproti svému předchůdci Fisio 820, je vedle přítomného BT přechod z 8bitového displeje schopného zobrazit 256 barev na typ 12bitový nabízející barev 4096.
Philips Fisio 825 je v podstatě vylepšenou verzí modelu Philips Fisio 820
, se kterým sdílí jak fyzické parametry, tak i stejné vlastnosti. Patrně nejdůležitější změnou, kterou úhledně působící Fisio 825 nabízí navíc oproti svému předchůdci Fisio 820, je vedle přítomného BT přechod z 8bitového displeje schopného zobrazit 256 barev na typ 12bitový nabízející barev 4096.

Rozlišení zobrazovače zůstává i u Fisia 825 na průměrných 112 x 112 pixelech. Co se týče kvality displeje, tak ještě trochu jasnější by tedy opravdu být mohl.


Je možné, že se některým uživatelům bude jevit rozložení kláves bez tradičního joysticku či kříže zprvu poněkud matoucím, ale pokud nepatříte k lidem, kteří si každý měsíc kupují nový mobil, domnívám se, že si brzy zvyknete a nebude to na závadu.

Práce s menu je poněkud nepřehledná a její dokonalé zvládnutí se stává skutečnou výzvou, protože funkce ovládacích tlačítek jsou na různých místech různé a často se mění. Rychlost při procházení také není z největších, takže navigace je věru pomalou zkušeností. Míra citlivosti klávesnice v kombinaci s línou odezvou činí bohužel znatelným jeden z velmi nepříjemných neduhů - přeskakování stisknutých kláves.

Naneštěstí jsou jak složité, tak i relativně jednoduché funkce velmi zanořené a i taková základní věc, jako je poslání SMS, stojí jednoho docela dost cvakání. Na druhé straně je nutné pochválit ovládání a vytáčení hlasem, které práci s přístrojem zrychluje na únosnou mez.

Světlé stránky přístroje tvoří GPRS Class 10 (4 + 2) a excelentní práce s Bluetooth. Také Phonebook i Agenda synchronizuje s mainstreamovými PIM programy typu MS Outlook nebo Lotus Notes na výbornou a i nahrávání obrázků do mobilu funguje tak jak má i s přiřazením grafického ID volajícímu (viz zvětšitelný obrázek zubící se Lindy vpravo). Audiokvalita průměr, práce se signálem taktéž.

Vzato kolem a kolem, Fisio 825 nabízí přiměřenou sadu funkcí v použitelné a dostatečné kvalitě, ale nic víc - některé přístroje z jeho cenové skupiny nabízí rozhodně více. Proč kupříkladu takový POP3 emailový klient není schopen uložit lokální kopie emailů?

Philips Fisio 825 (cena 250 EUR) vydrží při častém používání BT úměrně méně, než výrobcem uváděných 5 h hovoru nebo 400 h ve standby módu.
Zdroj: infoSync