Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Phoronix: některá APU od AMD mají hardwarovou chybu v generátoru náhodných čísel

8.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Phoronix: některá APU od AMD mají hardwarovou chybu v generátoru náhodných čísel
Server Phoronix hlásí, že dle jeho informací mají alespoň některá APU od AMD hardwarovou chybu postihující generátor náhodných čísel. Jde konkrétně o chybnou implementaci instrukcí RdRand. Jaké to může mít následky?
Chybu ohlásil vedoucí vývojář Red Hat Systems Lennart Poettering, jak informuje server Phoronix, a dle něj se týká konkrétně APU AMD A6-6310 rodiny Beema, což je SoC rozšířené především mezi levnými notebooky. Je tak pravděpodobné, že se to týká alespoň celé rodiny Beema a pak je otázka, jestli tím nejsou postižena i jiná APU. 
 
 
Chybná implementace instrukcí RdRand pro generování náhodných čísel zde způsobuje to, že po probuzení počítače z režimu spánku se jaksi vytratí ona náhodnost a generátor nefunguje tak, jak by měl. 
 
Náhodná čísla a jejich spolehlivé generování nezávisle na čemkoliv ovlivnitelném je přitom v IT velice důležité třeba pro zajištění bezpečnosti. Například je to nepostradatelný prvek pro generování SSL klíčů. Nicméně generátor nemusí být zrovna hardwarový a i v tomto případě, v němž jde o Linux a jeho kernel, pak ten ve výchozím nastavení nevyužívá hardwarové RdRand, ale softwarový generátor. Windows pro své vlastní účely RdRand také nevyužívají. 
 
Jak se na problém s RdRand na Beema ale přišlo? Dle očekávání tak, že si někdo zapnul využití těchto instrukcí a na GitHubu pak nahlásil, že pokud svůj počítač už jednou uspal, podruhé se to už nepovede, takže pak je třeba restart celého systému, což v případě mobilních počítačů dokáže jejich majitele rozladit. Řešení je ale prosté, vrátit generování náhodných čísel do výchozí podoby. 
 
Michael Larabel z Phoronixu hlásí, že chyba v RdRand se týká pouze starších generací procesorů AMD, čili Excavator a starších. Ryzen už jsou založeny na zcela jiné architektuře a ty postiženy nejsou. Red Hat nyní pracuje na řešení problému, respektive spíše jeho následků. 
 
Zdroj: Phoronix