Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Plány ATI počítají s čipy pro DirectX 11 na příští rok

2.10.2008, Jan Vítek, aktualita
Plány ATI počítají s čipy pro DirectX 11 na příští rok
Společnost AMD a její součást ATI chystají grafické čipy kompatibilní s rozhraním DirectX 11 na příští rok. Nová verze API DirectX se přitom chystá také na rok 2009 a údajně má přijít ještě před vypuštěním systému Windows 7. Kromě toho byly...
Společnost AMD a její součást ATI chystají grafické čipy kompatibilní s rozhraním DirectX 11 na příští rok. Nová verze API DirectX se přitom chystá také na rok 2009 a údajně má přijít ještě před vypuštěním systému Windows 7.



Kromě toho byly uvedeny další informace o roce 2009 a očekáváních pro něj. GPU se v něm mají vyrábět 40nm technologíí a nastane velký rozmach pamětí GDDR5, což dohromady poskytne grafickým kartám větší výkon pro náročné hry a jiné aplikace. ATI totiž předpovídá vzestup GPGPU technologií využívajících shadery v DirectX 11 a OpenCL.

Dále také ATI hodlá vylepšovat technologie pro obrazové vstupy a výstupy, protože se v příštím roce mají objevit televizory s rozlišením větším než 1920 x 1080 a také tzv. digitální stěny (Digital Walls) či stereoskopické brýle. Stereografie a hologramy jsou jinak technologie, se kterými se do budoucna hodně počítá. Jak se na Ceatec vyjádřil Rick Bergman z AMD: "Holografická technologie se vyvíjí a bude moci zobrazit v podstatě vše. Já možná nepřijedu na Ceatec v roce 2018, ale můj 3D hologram tam bude. My v AMD stále usilujeme o dosažení dokonalého vizuálního prožitku."

Zdroj: X-bit labs, PC Watch
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.