Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Planý poplach, na starších deskách s Ryzen 3000 sběrnice PCIe 4.0 nebude

3.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Planý poplach, na starších deskách s Ryzen 3000 sběrnice PCIe 4.0 nebude
Nedávno se objevil snímek zachycení v BIOSu jedné starší desky, který vyvolal naděje, že i na starších modelech bychom se mohli dočkat alespoň částečné podpory rozhraní PCIe 4.0. AMD to nyní uvádí na pravou míru. 
Ve zkratce tak jde o to, že na základních deskách AMD s čipsety 300 a 400 Series prostě podpora rozhraní PCI Express 4.0 nebude. Je přitom jasné, že to se nemohlo týkat samotných čipových sad, ale pouze procesorů plus zařízení, která na ně mohou být přímo napojena. Teoreticky by tak mohlo jít o jedno SSD ve slotu M.2 a pak o jednu až dvě karty ve slotech PCIe x16. Prakticky se mluvilo spíše o jen jednom slotu PCIe x16, a to o tom umístěném nejblíže k procesoru. Rozhraní PCIe verze 4.0 totiž zrovna nevyniká ve schopnosti komunikovat po delších datových cestách a spekulovalo se o tom, že kvalita desek určených původně pro PCIe 3.0 bude stačit leda tak maximálně pro první slot. 
 
 
AMD však uvádí, že PCIe 4.0 na starších deskách prostě nebude, neboť není zaručeno, že ty dokáží garantovat kvalitní přenos signálu skrz své datové spoje. Čili nikdo nepopírá, že by to šlo, ovšem AMD samozřejmě neumožní něco, co by mohlo přinést značné problémy se stabilitou. 
 
 
I toto nám sdělil Robert Hallock, který prozradil také informaci o pájce na procesorech Ryzen 3000 a dle nějž by si AMD přálo, aby to bylo umožněno, ale riziko je příliš velké. Ostatně nové desky s čipsetem X570 budou nejspíše využívat různé re-drivery a jiné komponenty, které budou mít za úkol posilovat signál rozhraní PCIe 4.0 na jeho cestě. Jde také o využití PCIe přepínačů, které dokáží udělat z jednoho x16 rozhraní dvě x8 pro napojení dvou karet k procesoru. Ty také musí zvládnout pracovat s novějším a rychlejším rozhraním. Vedle toho všeho tu je i otázka certifikace od organizace PCI-SIG, která by za takového stavu jen těžko umožnila, aby AMD oficiálně prezentovalo starší desky jako schopné provozu s rozhraním PCIe 4.0. 
 
Takže to bude buď všechno s X570, nebo nic, respektive celková podpora PCIe 4.0, nebo stále jen 3.0. Nicméně o tolik zase nepřijdeme. Je přitom možné, že některé verze BIOSů danou verzi rozhraní PCIe nabízí, ale finální verze s AGESA 1000+ ji dle Hallocka už mít nebudou.