Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Plastikové polovodiče vytváří paměťové čipy

16.8.2007, Pavel Boček, aktualita
Plastikové polovodiče vytváří paměťové čipy
Týmu výzkumníků se povedlo vytvořit non-volatilní (tzn. není je potřeba napájet pro udržení informace) paměťové čipy vyrobené z plastu. Šéf výzkumu, profesor Ree Moon-hor na Pohangské univerzitě vědy a technologií, k tomu řekl: „Díky tomu,...
Týmu výzkumníků se povedlo vytvořit non-volatilní (tzn. není je potřeba napájet pro udržení informace) paměťové čipy vyrobené z plastu. Šéf výzkumu, profesor Ree Moon-hor na Pohangské univerzitě vědy a technologií, k tomu řekl: „Díky tomu, že jsou čipy vyrobené z plastu, se dají ohýbat a překládat, což umožňuje vytvoření ohebných notebooků či počítačů integrovaných v oblečení Další výhoda je, že naše čipy potřebují k fungování velmi malé napětí, což skvěle zvyšuje výdrž baterií.“ Kromě toho mohou čipy nalézt uplatnění například i v ohebných displejích a společně tak vytvořit elektronický papír a následně i elektronické noviny.


Znamenají plastové čipy počátek konce Flash pamětí ?

Výzkumníci zkoumali plastikové polovodiče jako technologii budoucnosti, ale jak dále profesor Moon-hor vysvětluje, zatím není možné technologii zkomercializovat: „Vědci se dnes zaměřují hlavně na volatilní polovodiče, tedy čipy typu D-RAM. Oproti tomu ale naše čipy nepotřebují být napájeny, podobně jako Flash paměti, což se skvěle hodí do zařízení, jako jsou přenosné počítače či mobilní telefony.“ Výzkum spolu s vládou již tři roky financuje jeden z největších výrobců paměťových čipů, Samsung. „V současnosti jednáme se Samsungem, který o naše výsledky projevil zájem. Pokud se Samsungu zalíbí, není problém jej velmi brzy zrealizovat,“ dodává profesor. Tým si zároveň podal patentovou přihlášku.

Zdroj: The Korea Times Technology