Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Platforma Skulltrail zřejmě překoná desktopovou výkonnostní bariéru

27.8.2007, Pavel Boček, aktualita
Platforma Skulltrail zřejmě překoná desktopovou výkonnostní bariéru
Podle toho, jak dobře nové Xeony 3,2GHz X5482 běžely stále jako předprodukční kousky na na dubnovém IDF, se zdá, že s nimi Intel oslaví další úspěch. V nejvyšších stádiích uvedení na trh jsou desky s čipovou sadou Seaburg (platforma Stoakley)...
Podle toho, jak dobře nové Xeony 3,2GHz X5482 běžely stále jako předprodukční kousky na na dubnovém IDF, se zdá, že s nimi Intel oslaví další úspěch. V nejvyšších stádiích uvedení na trh jsou desky s čipovou sadou Seaburg (platforma Stoakley) od partnerů jako Tyan, Asus, Supermicro a samozřejmě u samotného Intelu. Desky s duálním 1,6 GHz FSB jsou již chlazeny kompletně měděnými pasivy. Zajímavější je však stránka výkonová.



12 MB L2, větší propustnost FSB a pamětí DDR2-800 FB-DIMM s CL5 by měly zajistit v benchmarku STREAM až o 60 % lepší výsledky a v benchmarku Linpack má špičkový výkon dosáhnout až 102 GFLOPS s nynější, ještě neoptimalizovaným kódem (čipy mimo jiné přináší instrukční sadu SSE4), což je oproti 3GHz X5365 s jádrem Clovertown nárůst o 20 %, přičemž zvýšení frekvence je pouhých 6 %. Konkurenční Barcelona (podle těch, kteří ji viděli v akci) dosahuje při 2 GHz špičkového výkonu 64 GFLOPS, což je o něco málo více v poměru k taktu, ovšem Intel má 60 % frekvenční náskok a to prozatím rozdíly smaže (v době vydání Xeonu budou k dostání Opterony pouze s 2,2 GHz).

To ale není všechno – platforma Skulltrail bude používat vlastně tytéž procesory, jen se budou nazývat Xeon Extreme, čipová sada zůstane také Seaburg a paměti jsou použity DDR2-100 FB-DIMM s CL4, což je další zrychlení o nějakých 30 %. Deska formátu E-ATX má sloty PCIe pro až čtyři grafické karty, což vše katapultuje výkon do závratných výšin, ovšem stejně tak i cenu. Zajímavé bude na této platformě sledovat extrémní overclocking a následné dosažené výsledky, určitě se však povede překonat 100GFLOPS bariéru.

Zdroj: The Inquirer