Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Plná klávesnice na Pocket PC

4.9.2002, Michael Rada, článek
Plná klávesnice na Pocket PC
Mnoho uživatelů kapesních počítačů si často posteskne, že klávesnička by se hodila. No ale co se dá děla - buďto se naučí znaky rozeznávané SW - nebo musí používat on-screen klávesnici a stylus. Tomu by však měl udělat konec nový produkt firmy spb.
Nová klávesnice je velmi praktickým výrobkem a její použití odbourává nutnost dokupování nepoměrně dražší klávesnice externí. Obrázek níže ukazuje naprosto dokonale co se Vám vlastně nabízí po investici necelých 10,-USD.



Aplikace nabízená společností Spb Software House se jmenuje Full Screen Keyboard a je v současnosti nabízena ve verzi 1.2. Jedná se o produkt určený pro všechny přístroje řady Pocket PC a Pocket PC 2002, což znamená, že uživatelé přístrojů s OS PALM, či EPOC si budou muset ještě na verzi pro své přístroje počkat.

Velikost downloadovaného souboru je 1839K a výrobcem je nabízen buď přímo ke koupi, nebo jen k vyzkoušení a to v časově omezené verzi..

Full Screen Keyboard je v současné době unikátním programem nabízejícím možnost vkládání znaků do kapesních počítačů. Obdobnou technologii používají telefonní aplikace pro přístroje Pocket PC. Tyto však používají namísto QWERTY klávesnice pouze klávesnici číselnou – takovou, jakou známe ze svých mobilních telefonů.

Jak vidíte na obrázku výše, pokryje většinu plochy displeje právě klávesnice samotná, a tato umožňuje psaní bez použití stylusu. Uživatelé s drobnějšími prsty by možná mohli po položení PDAčka na stole psát všemi deseti, ostatní maximálně 2, či 4 prsty. Napsaný text je zobrazován na malém jednořádkovém displeji nad klávesnicí samotnou, což připomíná způsob, který využívají některé elektrické psací stroje. Metoda vkládání se nazývá Soft Input Panel (SIP).

Výhodou této metody vkládání textu je úzká propojenost s dalšími programy běžně používanými na kapesních počítačích. Snadno lze upravovat i již existující text. Stačí ho totiž jen označit a pak už ho jen upravit ve vyvolané aplikaci Full Screen Keyboard.

Další výhodou této aplikace je možnost její úpravy a lokalizace. Podporovány jsou „skins “ neboli různé vzhledy, které umožňují uživateli zvolit si ten nejideálnější vzhled kláves. Co se týče lokalizace, nabízí tato aplikace již několik jazykových verzí. Výrobce nezapomněl ani na tzv. „speciální pohyby“ stylusu díky kterým budou vkládány jak speciální znaky, tak i číslice.

Vzhledem ke zkušenosti výrobce s vývojem jiných aplikací a s jeho snahou usnadnit co nejvíce práci uživatelů, nezapomněl tento ani na podporu HW klávesy, kterou může uživatel snadno a rychle přepínat mezi celoobrazovkovou klávesnicí a jinou metodou vkládání znaků. Bohužel jsem ještě neměl možnost si tuto klávesnici vyzkoušet, ale jakmile to učiním, budu Vás o svých zkušenostech informovat.

Věřím, že Vás dnešní článek zaujal a těším se na setkání nad dalšími novinkami a zajímavostmi


MR