Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
7.7.2020, Jan Vítek, aktualita
Už dlouho mluví herní firmy o tom, že cena her se dlouho nezvyšovala, zatímco náklady na jejich vývoj obecně rostou. Nyní to vypadá, že obvyklá cena 60 dolarů či eur za AAA titul může být zanedlouho překonána. 
Deluxa (225) | 13.7.202011:11
Neviem na akych praskoch alebo co konkretne by som musel zrat a v ako stave mat rozum aby som za NBA 2K21 dal 70 dolarov :D :D ale samozrejme nas trh vs ten za mlakou je uplne iny. Ako som pisal inde, Amik je spotrebitel unikatny, uplne a vazne retardovany , nie logicky sa spravajuci skor ako ovca alebo sliepka. Preto mozu stale existovat take studia ako Visual Concepts. Pevne tomu verim ze ak by to zakladali tu v Europe tak maju 0 sancu na prezitie...
Odpovědět1  0
unreall (521) | 11.7.20208:28
Nová taktika, ako dvihnúť cenu a opodstatnit to, sú dnes GOTY edície. Chcel som novú Laru, ale len základnú hru, pretože dlc obsah z predošlých dielov nebol dostatočne zaujímavý. Taká verzia sa dnes už kúpiť samostatne nedá, pretože je iba jedna verzia so všetkým tým balastom, ktorý ale zároveň navýšili cenu aj základnej hry. Tým ma donútili kupovať aj to, čo vlastne nechcem a v hre samotnej zrejme ani nevyuzijem. Zaplatiť som už ale musel viac, než by som platil za základnú hru.

A inak s tým kupovaním hier po dvoch rokoch úplne nesúhlasím. Napr. ja nepotrebujem hrať každú druhu hru, ktorá sa objaví na trhu. Keď ma ale nejaká hra naozaj zaujme, tak ju chcem hrať hneď v tej chvíli a nečakat na nejaké zľavy. Nemá to ani význam, pretože po dohrani tej hry aj tak nemám chuť hrať niečo ďalšie. Takto som kupoval Alien Isolation a najbližšie takto skočím hneď za plnú cenu po Age of Empires 4. Nemám absolútne žiadny problém za to vyhodiť tých 50­-60eur a venovať sa tomu hneď, ako to bude možné. Takisto ide samozrejme o to, čo sa hru kupujete a ako nič času v nej chcete stráviť. MP hry sú krásnym príkladom, ako plna cena ma význam.
Odpovědět0  0
koub (6) | 7.7.202020:38
Fakt nechápu proč si vývojáři stěžují na vysoké náklady na vývoj, když různé Indie hry, které vyvíjí hrstka lidí leckdy bývají kvalitnější, než ty obrovské AAA tituly.
Na jedné straně máte obrovská studia co neustále recyklují tituly a každý rok vydávají ­"novou­" verzi své hry ­(zdravím vývojáře fify a jiných obdobných her­) a na straně druhé máte CDPR, kteří vydají hru jednou za 5 let, ale vždy přinesou něco nového.
Třeba i takové KC:D mělo výrazně lepší a propracovanější svět, než například Assassin­'s creed Oddysey, který stál mnohem více peněz.
To se pak brečí, že je vývoj drahý, když dělají úplně zbytečné věci o které lidi nestojí. K čemu vám je obrovská herní mapa, která musela dát neskutečnou práci vytvořit, když v ní vlastně nic není? Jen ať si poté společnosti stěžují. Snad jim to lidé přestanou kupovat.
Odpovědět2  0
cdwN (585) | 7.7.202014:30
Napadá mě maně Far Cry 5....za 60 eur je to sračka, ale za 15, za které je to momentálně se to koupit dá...Hlavně jedinci z řad těch zkušenějších pařanů si klidně počkají, protože nemusí machrovat s tím, že už danou hru mají hned v den vydání. Pokud se to zdraží na 70, či dokonce 80 eur, už si nákup samozřejmě rozmyslí další část pařenstva, jestli to za ty peníze stojí.
Odpovědět3  0
Tomcat2 (645) | 7.7.202011:25
Já hry kupuji spíš až po roce nebo dvou od vydání. V akci nebo na herních serverech jsou pak za zlomek ceny. Taky už jsou opatchované a vyladěné. Hrát hry hned po vydání je dnes většinou utrpení. A taky už na to pak má člověk většinou i HW, který to dává na max úplně v pohodě...
Odpovědět1  0
armagedon (238) | 7.7.202010:49
Pokud svym titulum vydavatele natolik veri, je to jenom jejich rozhodnuti. Existuji hry, u kterych by mi zvysena uvodni cenovka nevadila ­- zaroven ale taky velka cast modernich radoby AAA titulu pro mne rozhodne nestoji za sve uvodni ceny. Konkretne nba tituly si sice kupuji pomerne pravidelne, ale vic nez nejakych deset eur za ne jednoduse nedam. Zvyseni cenovky zrovna u serie nba je pomerne zajimave, pac jejich kvalita je posledni rocniky hodne kritizovana a zaroven je titul neuveritelne prospikovan mechanikama na tahani dalsich penez. Snad nejsou vsichni uzivatele tak jednodussi a vydavateli se tenhle krok patricne vymsti..
Odpovědět4  0
minduton (92) | 7.7.202010:22
Je mi naprosto u prdele, že vývojáři chtějí za hry 70 dolarů či éček. Za žádnou hru jsem nedal nikdy plnou startovací cenu. Klidně si počkám 2 i více let, než daná hra spadne do budget segmentu, kde to koupíte kolem 5­-15 éček a nebo dokonce zadarmo. Je to výhodnější i z pohledu hardware, protože na hry vám pak stačí mainstream stroj, a nemusíte mít highend.
Odpovědět7  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.