Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počítač za vysvědčení: výrobci LCD monitorů

17.6.2008, redakce SHW, článek
Počítač za vysvědčení: výrobci LCD monitorů
A nakonec se podíváme na 5 výrobců LCD monitorů, jejichž modely u nás zakoupíme nejčastěji. Stejně jako u ostatních komponent, i ceny LCD monitorů příjemně klesají, a tak jsou dosažitelné i větší úhlopříčky, přičemž ty převážně patří již širokoúhlým monitorům.
V tomto přehledu se podíváme celkem na pět velkých výrobců monitorů:
  • Acer
  • BenQ
  • Hewlett-Packard
  • LG Electronics
  • Samsung

Upozornění: Informace obsažené u popisu modelových řad monitorů jednotlivých výrobců pochází z jejich oficiálních stránek. Případné přisuzování vhodnosti té či oné modelové řady pro určité nasazení tak nepochází ze strany redakce Světa hardware, nýbrž ze strany konkrétního výrobce.

Výrobce:Acer
Odkaz na výrobce: www.acer.cz
Další informace:naše články
Společnost Acer nabízí jak celé počítače, tak i LCD monitory a především notebooky, díky kterým má u nás širokou základnu uživatelů. Nám zde ale jde především o dostupné LCD monitory. Pokud bychom měli byť jen stručně představit všechny modely monitorů Acer, popsali bychom mnoho stránek a bylo by to ostatně zbytečné. My si místo toho pouze uvedeme, jak Acer své modely rozděluje podle použití. Oblasti jsou celkem čtyři.
Řešení pro malé kanceláře a domácnosti
Tyto displeje jsou určeny pro uživatele, kteří potřebují monitor vhodná pro práci, ale i volný čas - jinými slovy do kanceláře a domů. Acer zde klade důraz na dobrý poměr ceny a výkonu, různou dobu odezvy podle volby modelu a atraktivní design. Tyto monitory nabízí digitální rozhraní DVI. Úhlopříčky jsou zde 15 až 24 palců.

Styl a domácí zábava
Tyto displeje jsou určeny pro soukromé uživatele, kteří žádají designové modely pro svůj pracovní stůl nebo obývací pokoj. Acer označuje tuto řadu jako svůj hi-end a nabízí zde multimediální funkce, dobu odezvy k 2 ms, HDMI port, digitální připojení a technologii CrystalBrite. Monitory mají úhlopříčky 19 až 24 palců.

Modernizace pracovní plochy
Monitory této řady jsou určeny spíše středně velkým firmám, které se poohlížejí po větších displejích, aby mohly upgradovat své stávající 17 či 19palcové modely. Důraz je kladen na nízkou spotřebu, progresivní řízení kontrastu, dobrou ergonomii a životnost. Monitory přichází s úhlopříčkami 20 - 27 palců.

Malé až středně velké kancelářské a profesionální monitory
Opět jde o monitory pro středně velké firmy, které hledají solidní monitory. Vyzdviženo je univerzální provedení, možnost nastavení výšky a natočení displeje, podpora Acer eDisplay a protokolu DDC/CI. A kromě toho je zde správa barev Acer eColor. Úhlopříčky jsou zde 15 - 27 palců.


Výrobce:BenQ
Odkaz na výrobce: www.benq.cz
Další informace:naše články
BenQ je další firma vedle Aceru, jejíž produkty tlačí cenu dolů. Záběr této firmy je navíc podobný jako má Acer včetně monitorů, notebooků a třeba digitálních projektorů. BenQ své produkty řadí poněkud jinak než Acer - do sérií, které jsou celkem čtyři.
E Series
Tyto monitory mají úhlopříčky od 17 do 22 palců a řadí se mezi ně jak klasické, tak širokoúhlé modely. BenQ je označuje jako multimediální displeje s atraktivním designem, takže tyto displeje jsou vybaveny reproduktory a jsou označeny odezvou 5 ms.

G Series
Řada G zahrnuje monitory s velikostí 17 až 24 palců a je označena jako elegantní řada pro jedinečný vizuální zážitek. To napovídá, že monitory jsou v podstatě stejné jako předchozí E Series, nemají ale reproduktory, ale nejvější model naproti tomu obsahuje HDMI konektor. Důraz je také kladen na cenovou dostupnost.

V Series
V této sérii je zatím dle stránek BenQ pouze jeden monitor, a to 24palcový model s technologií AMA pro urychlení reakcí panelu. Proto by se měl tento monitor hodit pro sledování rychlých scén a prostě všude tam, kde se rychlá odezva hodí. K tomu se také bude hodit HDMI konektor.

X Series
A nakonec je zde herní série X. Tyto monitory jsou tři ve velikostech 19, 20 a 22 palců. Ty se vyznačují rychlou odezvou GtG 2 ms a kromě 22palcového modelu také technologií AMA. Největší model má místo AMA technologii PerfectMotion.


Výrobce:Hewlett-Packard
Odkaz na výrobce: www.hp.cz
Další informace:naše články
A potřetí se v našem přehledu objevuje firma Hewlett-Packard, což jen dokazuje její široký záběr. Také monitory HP jsou velmi dobře známé a oblíbené. Samotná firma je rozlišuje do tři hlavních kategorií - Advantage, Essential a Performance. A kromě toho jsou zde přímo HP modely, které doplňují počítače HP Pavilion.
HP Advantage
Tyto monitory přicházejí s úhlopříčkami od 17 do 22 palců a jsou určeny pro ty uživatele, kteří ocení pokročilé funkce, uživatelský komfort a pohodlné nastavení obrazovky. Více však HP tuto řadu nespecifikuje.

HP Essential
Úhlopříčky těchto monitorů jsou stejné jako v předchozím případě. Jsou ale zaměřené spíše na to, aby vyhověly požadavkům malých, střední i větších společností. Proto je u některých možné je připevnit k tenkým klientům HP.

HP Performance
A nakonec řada HP Performance se zcela jasně zaměřuje na výkon a vůbec dobré vlastnosti. Zařazeny jsou zde modely od 19 palců do 30 palců a shledáme zde známe HP LP s kvalitními obrazovkami vhodnými pro grafické účely. Proto se hodí jak pro grafiky, tak pro návrháře či pro vizualizace.


Výrobce:LG
Odkaz na výrobce: www.lg.cz
Další informace:naše články
Předposledním uvedeným výrobcem je společnost LG Electronics, která byla založena již v 60. letech minulého století. Nyní se celá firma skládá ze tří hlavních částí: Digital Display & Media, Digital Appliance, Telecommunication Equipment & Handset. Pod značkou LG.Philips vyrábí také LCD panely. LG rozděluje své monitory na dvě hlavní sekce - multifunkční monitory a LCD monitory. Multifunkční mají zpravidla v sobě integrovaný TV tuner, takže těmi se příliš zabývat nebudeme.
Bohužel, LG dále své LCD monitory nijak nerozděluje, "pouze" se můžeme dočíst o jejich jednotlivých specifikacích. LG vyrábí uživatelské monitory od velikosti 15" do 24". Výjimkou jsou dva prezentační modely s velikostmi 32 a 37 palců, ale ty si na stůl jen tak nepostavíme. V nabídce jsou modely s klasickými TN panely i IPS panely, které vynikají dobrým zobrazením barev a pozorovacími úhly. Dále si můžeme objednat monitory připojitelné přes USB rozhraní, designové monitory, atp. Stačí si vybrat svého favorita.


Výrobce:Samsung
Odkaz na výrobce: www.samsung.cz
Další informace:naše články
Přehledy zakončíme společností Samsung, jejíž monitory jsou neméně oblíbené a považované za velmi kvalitní. Tato společnost je také známá díky svým LCD televizím a sama si LCD panely přímo vyrábí. A jak své početné portfolio prezentuje tato firma? Ani zde se nedočkáme rozdělení podle způsobu použití či určení, ale výhradně podle úhlopříček.
Její monitory mají úhlopříčky od 17 palců do 30 palců, pokud z tohto výčtu vyjmeme velkoformátové monitory. A vzhledem ke zkušenostem firmy s televizemi se nemůžeme ani trochu divit, že v nabídce jsou také LCD monitory s vestavěným tunerem.

V nabídce jsou jinak multimediální monitory s technologiemi pro zlepšení obrazu ve filmech, dále jsou zde modely, které se specializují na poskytnutí nízké odezvy pro hraní počítačových her a pak jsou zde profesionální monitory zaměřené na věrnou reprodukci barev pro účely grafiků. Na stránkách Samsungu si tedy stačí zobrazit příslušnou sekci, zvolit si požadovanou velikost a dle popisků následně také vyvolený model, který bude odpovídat našim požadavkům.