Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počítačové skříně a dnešní nabídka

27.11.2008, Jan Vítek, článek
Počítačové skříně a dnešní nabídka
Dnes se zaměříme na počítačové skříně typu Tower. Stejně jako jiné oblasti PC hardware je i tato nepřehledná, což je dané zvyšujícím se počtem výrobců. Nemůžeme ale všechny klást na stejnou úroveň, ať už podle originality, kvality či šíře nabídky.

Enermax


Na této stránce pokračujeme se známým výrobcem počítačových zdrojů, jenž však nabízí i zajímavé modely skříní - firma Enermax. Nabídka ale není tak široká jako u ostatních výrobců, avšak i tak je z čeho vybírat.



Na našem serveru jsme od této firmy testovali zatím dva modely. Samotný Enermax má nyní v nabídce sedm modelů a ty rozděluje do třech kategorií - Micro, Server a Mid-Tower. A při takovém počtu modelů je jasné, že jich v jednotlivých kategoriích skutečně nebude mnoho. V Micro a Server tak máme pouze po jedné skříni.


Enermax ECA2020 Vostok

Jediný zástupce malých modelů nevypadá, že by něčím vynikal, což v tomto případě napovídá již zpracování bočnice s průduchy naproti grafické kartě a procesoru, kde bývá (a zde i je) windtunnel. Výrobce bohužel udává pouze typ použitého materiálu, tedy SECC, ale už se nedozvíme jeho tloušťku ani hmotnost skříně. Lze ale předpokládat, že půjde o 0,6 mm, jak už to v takových případech bývá.


Enermax ECA5001 Uber Chakra

Zvětšený model původní Chakry, Uber Chakra útočí na zákazníky především svými rozměry a také 250mm ventilátorem v bočnici (má být k dispozici i verze ECA5000 s klasickou bočnicí). Ten má volitelný směr otáčení a doplněn je o přední a zadní 120mm kus. Jinak ale nejde o žádnou zvlášťní skříň; vyrobena je z 0,8mm SECC plechu a nemá žádné další zvláštnosti.

Enermax ECA3130 Blaha

A nakonec tu máme pět skříní z rodiny Mid-Tower. Zde je jednak původní model Chakra a naopak zvětšená verze výše zmíněného Vostoku. A zde zjistíme, že i Enermax se vyžívá ve velkých bočních ventilátorech, protože jsou jimi zde vybaveny celkem tři modely. Jinak zde příliš zvláštností nenajdeme, snad až na drobnosti jako posunovatelnou záslepku předních portů u skříně ECA3130 Blaha, ale to je spíše hříčka.


Gigabyte


Pro společnost Gigabyte rozhodně nejsou počítačové skříně hlavním zdrojem příjmů. Na našich stránkách jste mohli poznat už celkem 6 jejích produktů, z nichž však již některé nejsou nabízeny a jiné dostaly patřičný facelift.



Gigabyte nabízí podobné skříně jako Cooler Master, alespoň co se týče jejich vnitřního uspořádání. O tom jsme se zmiňoval již na předchozí stránce, takže to nebudu rozebírat. Tato firma také nijak nerozděluje své skříně do kategorií podle velikosti, ale místo toho nabízí 9 rodin, které se rozdělují na několik modelů. Ty si nebudeme všechny představovat, pouze ty nejzajímavější.


Gigabyte 3D Mercury

3D Mercury je pro náročné zákazníky, které zaujme integrované vodní chlazení a nebudou mít problémy využívat skříň s velkými rozměry, před kterými bledne i 3D Aurora, nebo nyní již spíše Sumo. Jedná se ale o celohliníkové skříně, čím se jejich hmotnost trochu zredukuje, ale stále jde o 12 kg.


Gigabyte Sumo

Další modely, nyní pojmenované jako Sumo, jsme mohli dříve znát jako 3D Aurora, konkrétně 3D Aurora 570, pokud mluvíme o obrázku výše. Jedná se také o celohliníkové modely, ale jejich součástí již není vodní chlazení, i když jsou pro něj také uzpůsobeny. Tyto skříně jsou mezi uživateli celkem oblíbené díky jejich nepřemrštěné ceně a slušnému zpracování. Nedá se ale říci, že by šlo o luxusní modely, kde výrobce myslel na vše, od toho tu máme jiné firmy. Za všechno lze zmínit možnosti správy kabelů, odhlučnění, způsob montáže disků, atp. Toto vše je na úrovni normálních modelů a podobně jsou na tom i Gigabyte Mars.


Gigabyte Poseidon 310

Potom se již dostáváme mezi skříně typu Middle Tower, kde se uplatňuje zpravidla 0,7mm SECC, což je v záplavě 0,6mm a 0,8mm skříní trochu neobvyklé. A také zde Gigabyte hojně využívá hliníkových předních panelů. Výše zobrazený Gigabyte Poseidon 310 je novější verzí starého Poseidonu (ten je stále v nabídce) a snad nejvíce si jej oblíbí příznivci seriálu Battlestar Galactica. Vnitřní design těchto skříní je však stále stejný i se všemi problémy, z nichž za všechny lze zmínit otočenou šachtu pro pevné disky zamezující průtoku vzduchu. Na druhou stranu, pokud se disky tímto způsobem uchladí, je vše v pořádku, protože jinak bude vzduch dovnitř proudit přes boční panel. Následují podobné modely iSolo a Setto a pak se již dostáváme k low-endu.


Gigabyte GZ-X5

Low-end je u Gigabyte tvořen rodinami GZ-X (Midi Tower) a GZ-M (Mini Tower), což jsou lehké skříně ze SECC plechů zaměřené na nenáročné zákazníky.


Chieftec


Dostáváme se ke stálici na trhu s počítačovými skříněmi, společnosti Chieftec. S touto firmou se na našem trhu setkáváme již pěknou řádku let a její nabídka patří mezi ty vůbec nejširší, tedy alespoň co se týče počtu nabízených modelů. Jeden by pak ale mohl říci, že stále o jedno a to samé, ale to také není pravda.



My jsme se samozřejmě na našich stránkách této firmě také věnovali, celkem máme za sebou 6 otestovaných modelů. Co se týče různých sérií, tak těch Chieftec nabízí celkem deset, přičemž počet skříní se v každé pohybuje od jedné do šesti. Co se týče jejich provedení, tak asi neudělám chybu, když vedle skříní Chieftec dám rovnítko k 1mm SECC plechu, výbornému zpracování a pevné konstrukci.


Chieftec Bravo - BA-01B-B-B

Ovšem s variabilitou to tak horké už není. Chieftec již léta používá stejné konstrukční prvky - dva či tři způsoby uchycení karet, pevných disků a mechanik, které se používají u všech produktových řad a když to trochu přeženeme, dá se říci, že jednotlivé skříně se od sebe nejvíce liší způsobem chlazení pevných disků. Jinak jsou to především rozdíly v předních panelech a pak samozřejmě velikosti.


Chieftec Maestro - CS-01B-B

Výhodou ale u skříní Chieftec je, že v podstatě stačí znát jednu či dvě a již můžeme mluvit o celé nabídce, protože pak se stačí podívat na fotografii a snadno si můžeme vytvořit vlastní představu. Kvalita zpracování se totiž neliší. Neznamená to ale, že zde nejsou nějaké specialitky, například série Maestro s jedním modelem CS-1 je přirovnatelná k Cooler Master CM Media 281, protože ji lze použít jako Tower i jako Desktop. Nejde ale vyloženě o skříň pro HTPC, od toho je zde série Chieftec Hi-Fi.


Lancool


Nováčkem mezi výrobcemi skříní, alespoň u nás, je taiwanský Lancool. Jeho stránky vypadají celkem divoce, ale nabídka rozhodně nevypadá špatně. S touto firmou jsme se na našich stránkách ještě nesetkali, přičemž v nabídce má pouze a jen počítačové skříně.



A co se týče různých modelů, všechny se řadí mezi Middle Towery a je jich celkem šest. To napovídá, že Lancool skutečně nepůsobí na trhu příliš dlouho, ale přesný rok založení na svých stránkách neuvádí.



Co nám je tedy nabízeno? Skříně se jmenují PC-K a to je doplněno číslem. Zde můžeme nalézt jistou podobnost s Lian Li, což rozhodně není ojedinělé. V tomto případě se ale podobají nejen skříně, ale také způsob jejich webové prezentace, což je na první pohled celkem zarážející (sami to můžete posoudit zde a zde). Takže jsem se rozhodl zjistit, jak se věci mají. Z několika novinek na internetu je jasné, že Lancool je v podstatě Lian Li. Navíc jedna recenze skříně Lancool ukázala, že v balení se skrývaly reklamní materiály na produkty Lian Li, takže je vše jasné, i když na webech obou značek nenajdeme o jejich spřízněnosti ani slovo.



Lancool je tedy součástí Lian Li, ale proč by se vůbec tato firma pouštěla do podobného podniku? Lian Li si totiž zakládá na tom, že nabízí výhradně celohliníkové skříně, stejně jako u Chieftecu nenajdeme ani jeden hliníkový model. Skříně Lancool však na první pohled vypadají také jako celohliníkové, ale uvnitř jsou vyrobeny z 0,8mm SECC plechu. Stejně jsou na tom i ostatní skříně této firmy, takže lze říci, že jde o levnější alternativy k Lian Li, což z nich činí velmi zajímavé produkty.


Lian Li


A nyní se dostáváme i k této firmě, jejíž nabídka je podstatně širší. Na stránkách Světa Hardware jsme mohli vidět recenze již čtyři recenze.



Společnost Lian Li své skříně rozděluje dle velikosti na Full Tower, Mid Tower, Mini Tower a Desktop. Kromě toho však tato firma nabízí také rozdělení podle určení - serverové skříně, tichá řešení, herní skříně, multimediální a nakonec standardní modely. Mezi specialitky patří jeden model pro herní konzoli Xbox 360 a její lepší chlazení.


Lian Li Armorsuit PC-P80

Nabízených skříní je opravdu mnoho a nebylo by možné se věnovat každé, tak si vybereme jen zástupce. Mezi Full Tower se momentálně nejvíce propaguje nový Armorsuit PC-P80, na němž se hliníkem rozhodně nešetřilo. Dle detailních fotek si u tohoto modelu můžeme všimnout čistého zpracování a důrazu na chlazení. Osobně se mi velice líbí provedení pozic ventilátorů využívající mřížek z kulatých drátků a nezapomíná se zde ani na prachové filtry. Jinak se takové skříně hodí spíše pro konzervativní uživatele (zde zapomeneme na modré podsvícení), protože je jejich design prost módních výstřelků a vnitřní prostor je jednoduše strukturovaný.


Lian Li PC-V2110

To ale neznamená, že Lian Li podobné skříně nenabízí. Například taková PC-V2110 má oddělené komory pro pevné disky + napájecí zdroj a pro základní desku a mechaniky. Narazíme zde také na spodní kolečka či speciální ventilátor připevněný na střední vertikální příčce. Ten lze využít třeba pro lepší chlazení paměťových modulů. Lian Li vůbec nabízí velké množství různých doplňků, jež jsou speciálně uzpůsobeny, aby rozměrově i vzhledově padly k jeho skříním. Sem se řadí různé panely pro ovládání ventilátorů, chladicí prvky, atp. Za vše si ale také patřičně připlatíme a to není vzhledem k cenám samotných Lian Li modelů zrovna příjemné.


Lian Li PC-60 Plus

Modely Mid Tower jsou velmi rozmanité a zde si dokáží vybrat nenároční i velmi nároční zákazníci. Jako základní se dá považovat Lian Li PC-60 Plus, pak zde máme luxusnější model Lian-Li PC-7FW a nakonec i verze podobné představené PC-V2110.


Lian Li PC-7FW

Rodina Mini Tower již tak rozšířená není, to se dalo očekávat a dočkáme se spíše jednoduššího zpracování. A nakonec firma nabízí Desktopy, kam se řadí i nízké HTPC skříně, jež vám obývací pokoj rozhodně nezhyzdí.

Celkově je Lian Li ve svém světě pojem a s ohledem na její nabídku lze říci, že podobného výrobce jinde nenajdeme. Proto bychom neměli na tyto skříně zapomínat.