Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počítačové skříně a dnešní nabídka

27.11.2008, Jan Vítek, článek
Počítačové skříně a dnešní nabídka
Dnes se zaměříme na počítačové skříně typu Tower. Stejně jako jiné oblasti PC hardware je i tato nepřehledná, což je dané zvyšujícím se počtem výrobců. Nemůžeme ale všechny klást na stejnou úroveň, ať už podle originality, kvality či šíře nabídky.

NZXT


Na poslední stránce s přehledem výrobců začneme se společností NZXT, od níž jsme měli v testech celkem dvě skříně. V nabídce NZXT jsou často skříně, které se zaměřují na líbivý vzhled, ale jako takové samozřejmě nepadnou do oka každému, protože ne všichni mají v oblibě prosvícená okna a ventilátory s LED.



NZXT dělí své skříně mezi dvě hlavní části - Classic Series a Crafted Series. Klasická série obsahuje spíše designově umírněnější kusy, ale i tak jsou zde pouze dva kusy, u nichž se s podsvícením neshledáme. Za zmínku ale zcela jistě stojí právě jeden z nich - model Adamas s 3mm hliníkovým rámem a zbytkem vyrobeným z 2mm hliníku.


NZXT Adamas

Při pohledu do jeho útrob se setkáme s velmi jednoduchým provedením, ale žebrovaná šachta pro pevné disky a před ní posazená pozice pro ventilátor napovídá, že chlazení zde bude velmi kvalitní. Někdo by mohl být nespokojen s tím, že zde nejsou možnosti pro skryté vedení kabeláže, ale stejně nelze vyhovět každému.


NZXT Whisper

Poté je ve stejné sérii model NZXT Whisper a ten je zase zaměřen na tichý provoz. K tomu využívá vyložené bočnice tlumicím materiálem, gumové podložky u pevných disků a vyloženou pozici napájecího zdroje. Zde ale záleží na tom, jak vhodný materiál je k vyložení bočnic použit, protože zrovna u nich by se měla použít těžká fólie, aby se bočnice pevně usadily a nerezonovaly a až poté na ně můžeme lepit lehký pěnový materiál pro utlumení hluku.


NZXT Khaos

NZXT Khaos je posledním zástupcem Classic Series, jejž si uvedeme. Kvůli jeho zpracování bych ale rozhodně neřekl, že by měl být součástí klasických skříní, však posoudit můžete sami dle fotografie interiéru. Můžeme do něj nainstalovat celkem sedm 120mm ventilátorům a dokonce dva napájecí zdroje. To nám napovídá, že jde o skříň dělanou pro velmi výkonné herní sestavy.



Crafted Series zahrnuje především divoce podsvícené skříně vyrobené převážně z ocelového plechu a opatřené prosklenými bočnicemi. Shledáme se zde s plastovými prvky a diodami, které mají dotvořit celkový vzhled a to je také jejich cíl.


Revoltec


Revoltec je dalším něměckým výrobcem v tomto přehledu. Zatím se výrobou skříní příliš nezabývá, a tak jsou v jeho nabídce zatím jen dvě, ale ty jsou na pohled celkem slibné, takže si je představíme.



Nejdříve to bude model Zirconium složený z 0,8mm SECC plechu. Jedná se o na pohled zajímavou skříň, avšak při bližším pohledu zjistíme, že to až tak horké není. Vnitřek je totiž docela obyčejný a navíc rošty ventilátorů vypadají jak kdyby je někdo navrhoval před pěti lety.


Revoltec Zirconium - zdroj: bit-tech.net

Snad bude Rhodium lepší. Tento model si dobře našlápl s použitím 1mm SECC plechem a kulatou mřížkou u předního ventilátoru. Avšak přední dvířka s pouze úzkými průduchy stejně vypadají na to, že vzduchu budou účinně bránit v proudění a u zadního ventilátoru máme stejně restriktivní rošt jako u Zirconia. Vnitřek skříně pak vypadá také stejně.


Revoltec Rhodium - zdroj: bit-tech.net


SilverStone


Společnost SilverStone je dalším výrobcem, jenž se orientuje především na oblast chlazení. V nabídce má ale velmi mnoho HTPC skříní a jiných desktopových modelů, jimiž se zde zabývat nebudeme.



SilverStone své skříně rozděluje na série, jichž má celkem devět, ale nás z nich bude zajímat pouze pět. Přesto, pokud je mezi sebou od pohledu porovnáme, jde v podstatě o velmi podobné modely. Povětšinou mají normální vzhled, nic extravagantního, mají černou či stříbrnou povrchovou úpravu, používají hliník a mnoho z nich je vybaveno prosklenými bočnicemi.


SilverStone Temjin TJ10

Jednotlivé relevantní série jsou tyto: Temjin, Fortress, Kublai, Precision a Sugo. Nejpočetnější je série Temjin, kde je celkem 10 modelů a z nich si zmíníme třeba celohliníkový TJ10 v barvách firmy NVIDIA složený z 2mm plechu, což se dá označit jako luxusní zpracování. Kvůli tomu má i tento nepříliš velký case hmotnost 13 kg, ale zase se budeme moci těšit z vysoké pevnosti takového materiálu. Jinak ale většina skříní z rodiny Temjin využívá hliníkových předních panelů, ale zbytek je z 0,8mm SECC. Že se zde setkáme ale se skříní designované dle NVIDIE, tak se stejně jako u nabídky Cooler Masteru zde objeví model využívající architekturu NVIDIA ESA. Cooler Master má tedy Cosmos 1010 a SilverStone TJ10 ESA EDITION.


SilverStone Fortress FT01B

Další "sérií" je Fortress. V uvozovkách proto, že obsahuje jen jeden model - FT01. Ten využívá netradičního způsobu chlazení. Pomocí ventilátorů se vzduch do skříně dostává seshora a zepředu, odkud proudí přímo na procesor a pevné disky. Přes zadní panel a 5,25" šachty se pak dostává zase ven. Konstrukce je posílena 3 - 6mm hliníkovým rámem a zbytek je také hliník. A i zde je potěšitelné, že výrobce používá mřížky z kulatého plechu, takže celkově jde o velmi zajímavý model.


SilverStone Kublai KL03B

Skříně Kublai v podobě tří kusů přicházejí s prosklenými bočnicemi, funkcí Hot-Swap, hliníkovým předním panelem a 0,8mm SECC tělem. A pak je zde jeden zástupce Precision a ten se liší od Kublai především tím, že jeho přední dveře jsou plastové.


SilverStone Sugo SG03B

Nakonec si od SilverStone představíme sérii Sugo. Tyto skříně jsou určeny pouze pro základní desky typu Micro ATX, ale jinak se liší svým zpracováním a použitím materiálů. Je zde celohliníková skříň, SECC skříň a také několik Towerů a několik tzv. kostek, které získávají na popularitě. SilverStone se obecně řadí mezi firmy s dražšími produkty, ale také má za to co nabídnout.


Thermaltake


A dostáváme se ke gigantovi ve výrobě počítačových skříní a chladicích prvků - společnosti Thermaltake. Od ní jsme si na stránkách SHW vyzkoušeli zatím šest modelů včetně mamutího Mozart TX.



Thermaltake své skříně neustále obměňuje a představuje další a další modely. Ty se pak dělí klasicky mezi Full Tower, Mid Tower, Desktop a Mini Case. Rozsáhlost nabídky dokládá již jen počet Full Towerů, jichž je celkem osmnáct a každý z nich se dále dělí i na dalších osm verzí podle výbavy a barevného provedení. Není proto možné zde obsáhnout všechny, takže si ukážeme jen nějaké.


Thermaltake Armor

Například skříň Armor z 1mm SECC plechu a s předními "křidélky" z hliníku je poměrně oblíbená a přitom je typickým zástupcem velkých věží Thermaltake. Mezi podobné patří třeba Kandalf, Eureka a pak zde máme o něco "horší" SopranoRS a SwingRS. Novinka na trhu je pak model Spedo, do nějž Thermaltake integroval snad vše, co se mu dostalo pod ruku. Máme zde velký boční ventilátor, možnost Hot Swappingu, šuplíky pro pevné disky, oddělené komory, zdroj umístěný vespod a třeba ještě možnosti pro snadnou správu kabelů.


Thermaltake Spedo

Spedo je tedy takovým protipólem jednoduchých skříní, což ale neznamená, že je nutně lepší. Někdo má naopak rád právě jednodušší modely, protože nemá zapotřebí využívat interní šuplíky pro HDD, jejichž přínos je stejně diskutabilní.


Thermaltake Armor+ MX

Pokračujeme k Middle Towerům. Těch je dokonce 24 a často se setkáme s menšími Full Towery, ale jinak jsou zde i výhradně skříně středního vzrůstu. Mezi zcela základní modely se slabými plechy patří třeba Matrix, Mambo nebo WingRS. Pak je zde střední třída s lepší výbavou a kvalitnějším zpracováním - M9, V9, M5 či Soprano a nakonec Xaser a Armor patří mezi to nejlepší mezi Middle Towery značky Thermaltake.



Desktopové skříně Thermaltake jsou všechny z oblasti HTPC a uplatňují se zde i barevné grafické LCD displeje. Ty ale přeskočíme a dostaneme se až k nejméně početným malým skříním pro základní desky typu Micro ATX. Tam jsou situovány "herní kostky" LanBOX v několika provedeních.


Zalman


Společností Zalman přehled zakončíme. Tento korejský výrobce si vždy zakládal na kvalitě a inovativním přístupu, na čemž se některé firmy mohly a mohou snadno přiživovat. My jsme si už také vyzkoušeli některé jeho modely skříní.



Co se týče skříní, pak tato firma jich nenabízí mnoho, když tedy zapomeneme na HTPC. Nejstaršími skříněmi této firmy jsou také ty nejpodivnější - systémy TNN 300 A TNN 500AF. Mezi klasické patří ale až tři modely Z-MACHINE skládající se z tlustého hliníkového plechu (4-5 mm), podle čehož také váží. Dobře zpracované jsou zde pozice ventilátorů a jinak jde o jednoduché skříně s velmi málo strukturovaným interiérem. Zalman tedy i zde má něco speciálního, co nabízí jen málokdo.


Zalman Z-MACHINE GT900

A nedávno Zalman představil novinku, jež přinesla svěží vítr mezi velké skříně a také vyvrátila to, že skříně od Zalmanu jsou cenově spíše nedostupné. Jde samozřejmě o Zalman GS1000, sestrojený převážně z hliníku, ale dle mého názoru je zde až příliš plastových prvků.


Zalman GS1000

Tento model může nabídnout kromě rozměrů také spodní šachtu pro pevné disky se SATA rozhraním a ta nabízí funkci Hot-Swap. Horší je zde zpracování ventilátorových pozic, ale jinak jde o slušnou skříň, pokud tedy překousnete tlusté okraje z lesklého plastu.