Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PocketPC trochu jinak - aneb Samsung představuje NEXiO S150

11.1.2002, Zdeněk Michálek, článek
PocketPC trochu jinak - aneb Samsung představuje NEXiO S150
Jako jednu z horkých novinek letošního CES veletrhu v Las Vegas Samsung představuje nový bezdrátový PDA NEXiO S150. Parametry jsou na kapesní počítač trochu netypické: rozlišení 800 x 480, rozměry zhruba 154 x 92 - a elegantní design.

Na mezinárodním veletrhu CES, který se právě koná v Las Vegas, Samsung Electronics představil NEXiO S150 - první ze své série bezdrátových PDA. Je to jeho první počin v kategorii kapesních počítačů - ale stojí za to:

Operační systém je založen na Windows CE, bezdrátová část na CDMA2000 1xRTT - to by u nás jaksi nefungovalo, hmm... Ale Jižní Korea, odkud Samsung pochází, sází právě na tuto technologii (o níž se říká, že právě Korea se mí stát jejím pilotním implementátorem).

Displej je 5.1" (130 mm), 65536 barev, reflexívní TFT s WVGA (800 x 480) rozlišením. CDMA2000 1xRTT modul nabízí maximální přenosovou rychlost 144 Kbps. Zajímavostí je standarní VGA port (pro účely prezentací ?), USB port, jako doplňky Samsung nabízí GPS, digitální fotoaparát a adaptér pro bezdrátové LAN s přenosovou rychlostí do 11 Mbps.

NEXiO S150 je založen na OS Windows CE, konkrétně na MS Handheld PC 2000 a zahrnuje klasické apliakce jako Microsoft Reader, Media Player, Internet Explorer, Pocket Word, Pocket Excel a samozřejmě e-mailovou aplikaci.

Přestože je produkt určen pouze pro korejský trh, Samsung evidentně pošilhává i po trhu americkém - přístroje vyhovující tamějším normám by se měly objevit v půlce roku. O Evropě a podpoře u nás běžných GSM standardů bohužel nepadlo ani slovo.

Zdroj: InfoSync