Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podíl ATi na trhu grafických čipů po převzetí společností AMD klesá

7.12.2006, Milan Šurkala, aktualita
Podíl ATi na trhu grafických čipů po převzetí společností AMD klesá
Pro společnost AMD je to nemilá zpráva. Za poslední čtvrtletí kleslo zastoupení grafických čipů ATi napříč celým spektrem nabídky. Může za to právě spojení ATi s AMD, neboť ATi vyráběla chipsety pro platformu Intel, čemuž je nyní konec....
Pro společnost AMD je to nemilá zpráva. Za poslední čtvrtletí kleslo zastoupení grafických čipů ATi napříč celým spektrem nabídky. Může za to právě spojení ATi s AMD, neboť ATi vyráběla chipsety pro platformu Intel, čemuž je nyní konec. Ale nejen na trhu s integrovanými čipy společnost ztrácí. Trh s grafickými čipy zaznamenal 5,2% nárůst, podíl ATi v průměru o podobné procento klesnul.



Největší ztrátu zaznamenala ATi v mobilním segmentu, kde se její podíl snížil z 31% na 24% (nVidia si polepšila z 10,9% na 19%), drastický propad pak zaznamenala společnost u mobilních grafických karet, kde se podíl snížil z 63% na 47%.

Ani desktopový segment není pro ATi výhrou, nicméně propady byly méně znatelné. Celkový podíl na desktopovém trhu se snížil z 26,3% na 22%. Konkurenční nVidia si pak polepšila o jedno procento na 25%. Pokud vezmeme v úvahu pouze desktopové grafické karty (tedy bez chipsetů s integrovanou grafikou), pak ATi ztratila 5%, nyní má 43% zastoupení. nVidia pak dokázala zvýšit svůj podíl z 51,5% na slušných 57%.

Největším výrobcem grafických čipů však stále zůstává společnost Intel díky svým chipsetům s integrovanými grafickými čipy.

Zdroj: www.computerworld.com, news.com.com, www.techreport.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.