Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
29.11.2002, Zdeněk Kabát, článek
Objevilo se mnoho zajímavých novinek ohledně následovníka 64-bitového Itania 2 od Intelu, který nese kódové označení Madison. Jak bylo zjištěno, další generace Itanií poběží na frekvenci 1,5GHz, bude obsahovat až 6MB cache a 410 milionů tranzistorů.
Josef Jurák | 29.11.200215:08

jen dodam ...

pocet tranzistoru u Madisna bude asi 410 milionu, nicmene velikost cache se na to bude podilet obrovskym zpusobem, lze odhadnout ze samotne jadro procesoru (tedy bez L2 a L3 cache) bude mit jen kolem 28 milionu tranzistoru (coz je skoro o polovinu mene nez u jadra procesoru hammer). Obdobne se od velikosti cache bude odvijet spotreba, kde by jadro procesoru (bez L2 a L3 cache) melo mit pres nejakych 30W).
Co se tyce nazvu procesoru, tak na nekterych webech je chybne uvadeno Itanium III, nazev samozdrejme neni znam, ale lze predpokladat ze stale zustane u Itanuim 2.
Co se tyce SW podpory, OS pro IA64 uz davno existuji (napr. 64bit HP-UX, 64bit Windows 2000 server LE, 64bit WinXP Pro, a samozdrejme nejake Linuxy), na pristi rok se ovsem chysta 64bit Windows .NET server. Stejne tak je to s aplikacema, v oblastech kde se ia64 reseni nasazuje, jsou 64bit aplikace jiz dostupne.
Konkurence je predevsim u Sun sparca, a pak asi jeste u IBM Power4, ostatni vyrobci servru a servrovych procesoru se vice mene snazi sladit svou nabidku s itaniama (HP s PARISC a Alphou, SGI s MIPSem, a samozdrejme dalsi (DELL, unisys, nec, ...). Dale pridavat AMD Opteron ke konkurenci Itania asi nema smysl ...
Jinak v claku se nezminuje o dalsim IA64 procesoru, a to Deerfield (o kterem se sice moc nemluvi, ale pokud vim tak je stale v planu), ktery je ocesanou verzi Madisna (rozdil by mel byt predevsim ve velikosti cache (ma byt kolem 1MB)), a mel by byt vypusten ve stejnou dobu jako Madison. Pravdepodobne bude mit jiny oficialni nazev nez "Itanium". A lze rici ze tento procesor by mohl byt konkurenci pro AMD Opteron.

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.