Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podzim ve znamení nových Palmů

2.10.2003, Pavel Bureš, článek
Podzim ve znamení nových Palmů
Včera se v Praze uskutečnilo oficiální představení nových kapesních počítačů společnosti Palm. Od uvedení prvních fotografií a informací se čile spekulovalo zejména o technologickém vybavení jednotlivých modelů. V dnešním článku najdete mnoho zajímavých údajů, fotografií a rozřešení některých dohadů, přehledné technické specifikace a další fotografie pak v článcích níže.
Stejné krve

Představené modely Tungsten E a T3 mají mnoho společného. Oba využívají Palm OS verze 5.2.1, dodává se s nimi kancelářský balík Documents To Go, podstatná multimediální výbava (přehrávač videa, písniček a prohlížeč obrázků) je spolu s kancelářským softwarem obsažena v paměti ROM, tudíž nezatěžuje RAM nebo paměťovou kartu. Při synchronizaci DocsToGo s desktopen se diakritika zachovává jen v RTF dokumentech, situace s tabulkami je ještě o něco složitější. Ve správci aplikací objevíte software na synchronizaci s Microsoft Outlookem a VersaMail 2.6. Tento poštovní klient nově umožňuje pracovat s přílohami do velikosti 5 MB, což by mělo pro použití v terénu stačit. Základní funkce a práce s poštou zůstaly nezměněny.

Znatelného přepracování se dočkal i adresář. U kontaktu můžete vyplnit více položek, rozšířeny byly možnosti uživatelského nastavení, jež jsou nyní značně bohaté. Pokud jste se těšili, že v nové verzi systému bude možné přiřadit jeden kontakt do více kategorií, musím Vás zklamat, nejde to. Kladně lze ohodnotit položku narozeniny, jež se objeví při přidávání kontaktu, a barevné rozlišení u jednotlivých položek.

Příznivci Today obrazovky nebudou nuceni instalovat doplňující aplikaci, protože je obsažena přímo v systému. Po prvním letmém pohledu musím konstatovat, že jí nemohu nic vytknout. Z Today lze rychle vstoupit např. do diáře, díky vysokému rozlišení je dostatečně přehledný i náhled na celý měsíc, ostatní pohledy na Datebook zůstaly zachovány. Zvětšila se maximální velikost jedné poznámky, a to na rovných 32 kilobajtů. Alarm si můžete nastavit na dobu i několik dní před samotnou událostí.

K prohlížení webu je určen Palm Web Pro, který je duální. Dualita spočívá v možnosti přepínání mezi dvěma režimy – bez a s proxy. Zobrazovaná stránka může být optimalizována pro velikost displeje PDA, nebo může být zachováno desktopové rozlišení, přičemž bez rolování se u ní pak neobejdeme. Počítač jsem neměl na delší dobu v ruce, tudíž nemohu říci, jak si browser poradí s většími a náročnějšími stránkami. Nutno dodat, že titulní stránku portálu Atlas zobrazil v pořádku.

Tungsten T3 – práce, práce a zase práce

Hardwarové změny oproti dvěma předcházejícím modelům jsou spíše menšího rázu, což (zejména u designu) nepovažuji za chybu. Při "plném" rozlišení zobrazuje displej 320 x 480 pixelů, v zavřeném stavu si vystačí s obvyklým Hi-Res. Přibyla užitečná ovládací lišta, ne nepodobná té u kapesních počítačů Sony. Na druhou stranu, v této oblasti moc prostoru na experimentování není, je důležité, aby si nový ovládací prvek oblíbili uživatelé již v počátcích. Při delším podržení tlačítka se symbolem domku vyroluje seznam šesti naposledy použitých programů. Přes lištu se dostanete i k hodinám, stavu paměti i baterie a nastavení zvuku. Blikající termín označuje zmeškaný alarm. Dobře vyřešeno je ovládání Bluetooth, jelikož se lze pomocí tlačítka na liště odpojit z jakékoli aplikace.




K zadávání znaků slouží systém Graffiti 2, který se zobrazí při odsunutí dolního krytu. Používá se klasické rozložení, trojdílné Graffiti nebo je možné aktivovat zadávání psaní po celé ploše displeje. Znaky naťukáte rovněž na softwarové klávesnici.





Počítač podporuje otočení zobrazování o 90 stupňů, což je neocenitelné např. v tabulkovém editoru. Ovládací lištu lze uzpůsobit pro leváky i po přetočení. Dodávané aplikace umožňují schování Graffiti plochy a rotaci displeje, do programů třetích stran by měla být podpora záhy přidána. Tungsten T3 se dodává v klasickém "tungstením" boxu s instalačkami pro Windows a Mac OS za cenu 399 USD bez daně. PDA používá procesor Intel XScale o frekvenci 400 MHz, paměť RAM má kapacitu 64 MB.





Tungsten E – od každého trochu

Palm Tungsten E je charakterizován jako pokračovatel modelu m515 s prvky řady Tungsten. V PDA bije procesor OMAP na 126 MHz, z celkových 32 MB může uživatel využít 28,8 MB. V dodávce chybí kolébka, k synchronizaci slouží USB kabel. Doporučená cena bez DPH, jazykové lokalizace a nadstandardního příslušenství činí 199 USD.




Spolu s kapesními počítači se začíná prodávat nové příslušenství. Pro delší psaní je jako stvořená Palm Wireless Keyboard (60 USD), využívající infračervený port. Smal Executive Cases jsou tři typy pouzder, lišící se svou velikostí a tedy i prostorem pro doplňky k počítači a papírové bloky. Prodávat se budou také nové ochranné fólie, univerzální pouzdra a víceúčelové styly.






Závěrem

Na první pohled se nové modely jeví jako užitečná inovace nynějších produktových řad. Jen doufejme, že se u novinek neobjeví podobné bugy, jako tomu bylo v případě Palm Tungstenu T.