Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pogo: komunikátor pro teenagery podruhé

29.1.2002, Zdeněk Michálek, článek
Pogo: komunikátor pro teenagery podruhé
Letmá informace o Pogo jako o poněkud nekonformním PDA určeném hlavně pro teenagery Vás zajímala více, než jsem odhadoval - článek se stal jedním z nejčtenějších za týden. Proto zde máte bližší informace o přístroji, o kterém jedni tvrdí že vypadá jako přístroj z jiné galaxie, druzí v něm vidí nepovedenou bramboru a jiní zase shledávají jistou podobnost se známým neslušným symbolem, který kreslí nezvedené děti po zdech.
Informace zde uvedené čerpají z recenze uveřejněné na ZD Netu - nikde jinde se mi nepodařilo bližší údaje najít a zapůjčit přístroj je zřejmě v ČR nemožné; výhradní distribuci má "předplacenou" síť Carphone shops, která v ČR zřejmě nemá zástupce (pokud se mýlím, budu rád, když mě někdo opraví).


Předně - Pogo (výrobce Pogo Technology se sídlem výjimečně nikoliv kdesi v Asii, ale v Anglii) je spíše než mobilem mobilním zařízením pro přístup k Internetu. Pogem můžete sice i volat, jeho silné stránky se ale prý projeví až při přístupu na webové stránky. Pogo měří 128 x 101 mm s tloušťkou 25 mm (rozměry jsou měřeny v rozích) a dominuje mu obrazovka s rozlišením 320 x 240 bodů - stejná jako u PocketPC, jen orientovaná "naležato".

Čtyři rohy Poga skrývají konektor pro napájení přístroje, vypínač, anténu a stylus. Po zapnutí se rozsvítí podsvícení displeje, který sice nedosahuje kvalit iPAQu nebo Simense SX45, je však prý plně použitelný s rozlišením 320 x 240 bodů

Spodní část displeje zobrazuje stav baterie a sílu signálu, hlavní obrazovka nabízí rozcestník pro telefon, webovskou homepage, zprávy, adresář, webové linky a nastavení přístroje. Celkový design je velmi pružný, výrobce nabízí množství "skinů" pro všechno - včetně klávesnice telefonu.

Přístroj nemá rozpoznávání psaného písma - všehny znaku se vkládají přes klávesnici zobrazenou na displeji. Na výběr je několik znakových sad - alfanumerická, numerická a znaky řecké abecedy.

Hardware přístroje není v tomto případě přiliš důležitý, takže jen pár slovy:

  • ARM 7100 na 75 MHz
  • 4MB of ROM, 16MB of RAM
  • MMC rozšiřující slot
  • proprietární operační systém ve Flash (ale protože na něm běhá Flash a není to WindowsCE, sázím 10 ku 1 že jde o klon Linuxu)
  • barevný displej 320 x 240 bodů, 256 barev
  • Wavecom GSM modul (stejný jako používá Handspring Tréo) hardwarově podporující GPRS přenosy (firmware jej bohužel - stejně jako u Tréa - nezvládá, ale upgrade prý je otázkou cca dvou měsíců)

A teď už pojďme na to, co dělá Pogo Pogem: Pogo je totiž tenký klient !

Význam tohoto sdělení dojde až po chvíli: ano, je to tak - Pogo má sice k dispozici vlastní paměť, která uchovává data i po vypnutí PDA (a je možné ji dále rozšířit MMC paměťovým modulem), ale téměř vše co je na "lokále" je i na serveru: adresář, zprávy, kalendář atd. U adresáře to platí stoprocentně, u zpráv zůstává jejich příloha jen na serveru - pokud se chcete přes Pogo na přílohu podívat, ta se "vyrenderuje" přímo na serveru a do Poga se už pošle jen náhled. Samozřejmě vše je možné i přenastavit a číst přímo poštu stahovanou přes POP3.

Problémy ? Určitě: tenký klient přináší zvýšenou náročnost na objem i rychlost datových přenosů. Bez GPRS je maximální rychlost GSM přenosů 9,6Kb/s, což je málo. S GPRS bude vše lepší, otázkou však bude - v našich podmínkách - jejich tarifikace. V případě Pogo je řešením opět serverová část: ta předzpracovává stahované webové stránky tak, aby omezila jejich velikost (limitace na 256 barev, odstranění GIFových animací, nahrazení fontu takovými které Pogo dobře zobrazí, optimalizace HTML kódu atd. a následná komprimace všeho), což podle údajů výrobce sníží nároky na objem přenesených dat zhruba na pětinu.

Uvedené platí samozřejmě jen omezeně - rozlišení stránky 320 x 240 je žalostně málo. Oproti PocketPC je to však řešeno nikoliv posouváním okna, ale zmenšením zobrazené stránky tak, aby se "vešla" na displej (možnost posouvání samozřejmě zůstává). Je to podle mě šťastnější řešení - i po zmenšení je většina zobrazeného textu čitelná, zatímco neustálé posouvání nesmírně omezuje.

Jsou samozřejmě aplikace, kde komprimace nepomůže (downloady atd.), nicméně - podle recenzenta - je rychlost zobrazování webových stránek porovnatelná s běžným modemem a výrazně lepší než u Nokia 9210 za použití HSCSD (High Speed Circuit Switched Data) na 28,8Kb/s. Upgrade firmware na GPRS by ale - co se týče přenosových rychlostí - měl vše vyřešit.

Vše je přitom vázáno na SIM kartu, takže pokud Pogo ztratíte či zničíte a místo něj koupíte nové (a do něj novou SIM kartu), všechna data se vám do něj automaticky znovu nahrají v takovém stavu, v jakém jste Pogo naposledy zanechali. Důsledkem je i skutečnost že nepotřebujete žádný synchronizační kabel nebo kolébku - ke všem datům uloženým na serveru máte přístup přes Internet ze svého PC (přenosy jsou samozřejmě zabezpečeny).

Kromě přístupu na Internet Pogo nabízí i přehrávání MP3 hudby. Protože Pogo postrádá jakékoliv komunikační kanály kromě GSM (nemá ani audio ani datové vstupy), nejjednodušší způsob jak dostat MP3 nahrávky do Poga je vložit MMC kartu, na niž jste je zkopírovali ze svého PC. Přehrávání nahrávek, stejně jako telefonování posloucháte v přiložených sluchátkách.

Klíčovým prvkem pro programování aplikací je - poněkud nezvykle - Macromedia Flash ve verzi 4.0 (za "pětkovou" verzi už Macromedia požaduje licenční poplatky, kterým se výrobce Poga chtěl vyhnout). Všechna menu Poga, obrazovky, skiny atd. jsou realizována právě Flashem - včetně animací ikon, menu a všech pohybů. Pogo Technology nabízí podporu pro programátory, kteří chtějí pro Pogo vyvíjet vlastní Pogo programy za použití API zvaného Boing s pomocí Software Developer's Kitu postaveného právě na Flash. Samozřejmostí prý je důkladná antivirová ochrana. Výrobce zároveň doufá, že bude možné využít množství již existujícího software psaného pro Flash, které je k dispozici na Internetu.

Pogo je rozhodně zajímavou cestou. Nabízí už v současné době to, co Microsoft teprve chce realizovat v rámci své PocketPC .NET platformy. Pogo se prodává za 300 liber (zhruba 15 600 Kč) se speciálním mobilním tarifem s měsíčním paušálem 8 liber (zhruba 420 Kč), který v sobě zahrnuje i poplatek za uložení dat na serveru.