Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pokuta 500 tisíc liber pro Facebook za skandál Cambridge Analytica

28.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Pokuta 500 tisíc liber pro Facebook za skandál Cambridge Analytica
Skandál Cambridge Analytica je pro Facebook hodně nepříjemným. Pokud jde o pokutu od britských úřadů, dosáhl maximální výši 500 tisíc britských liber. Ta je sice nejvyšší možnou dle DPA, ale jen zlomkem, který by hrozil pod GDPR.
Facebook zaznamenal velký průšvih s Cambridge Analytica už v březnu tohoto roku a nyní čelí různých soudním líčením a jiným procesům. Ve Velké Británii si na tuto sociální síť posvítil úřad Information Commissioner's Office (ICO). Výsledkem byla maximální pokuta 500 tisíc britských liber (14,5 milionu Kč) podle Data Protection Act (DPA). To je ale jen naprosto minimální část z celkových příjmů společnosti, které činily přes 40 miliard dolarů. Při úniku byla ukradena data 87 milionů lidí, kteří si ani nemuseli instalovat aplikace nelegálně stahující tato data, stačilo jen, pokud tak učinili jejich přátelé. Jen ve Velké Británii se to týkalo zhruba jednoho milionu uživatelů. I proto ICO zvolila maximální výši pokuty, kterou mohla.
 
Facebook logo
 
Kdyby se však pokuta odvíjela od GDPR, které vešlo v platnost o dva měsíce později po propuknutí skandálu, hrozila by Facebooku pokuta až 4 % z celkových příjmů, tedy 1,6 miliardy dolarů. To je 2500× více než nynější výše pokuty. Taková by už poněkud zabolela. Facebook se nechal slyšet, že s některými závěry ICO nesouhlasí a chce je ještě pořádně posoudit. ICO dále tvrdí, že Facebook po objevení úniku dat v roce 2015 neprovedl dostatečné kroky pro to, aby zjistil, kde jsou vlastně ukradená data a zda byla řádně smazána.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.