Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Policejní SW pro rozpoznání tváří ve Walesu se v 92 % netrefí

9.5.2018, Milan Šurkala, aktualita
Policejní SW pro rozpoznání tváří ve Walesu se v 92 % netrefí
Policie v Jižním Walesu už téměř rok používá systém pro rozpoznávání tváří zločinců. Je s ním spokojená, a to i navzdory nízké úspěšnosti. Ve většině případů, konkrétně v 92 %, totiž označí nesprávnou osobu (falešná pozitiva).
Kdo někdy pracoval se softwarem pro zpracovávání obrazu, moc dobře ví, že dosáhnout 100% úspěšnosti je u úloh z běžného života prostě nemožné. Ví to i policie z Jižního Walesu, která začala v loňském červnu používat nový systém pro rozpoznávání tváří, který prochází data z kamer a porovnává je se záznamy zločinců na 500 tisících fotografií. Počítá i s falešnými pozitivy, tedy situací, kdy software vyhodnotí bezúhonného člověka jako toho hledaného. To se u takových programů stává, jenže v tomto případě je těchto chyb hned 92 %.
 
Policejní auto
 
ilustrační foto (Paul Townley, public domain, flickr.com)
 
Na finále fotbalu v Cardiffu v červnu 2017, kdy byl software poprvé použit v praxi, totiž bylo 2470 osob vyhodnoceno jako pozitivních (tedy vyskytujících se v databázi kriminálníků). Jenže celých 2297 z nich bylo označeno neoprávněně a pouze 173 bylo rozeznáno správně (jinak řečeno, jen 8 % osob bylo odhaleno korektně). V praxi tak tým obsahuje operátora, který každé upozornění musí vyhodnotit jako špatné nebo pravděpodobně správné. Pokud je zde možnost, že jde o hledaného člověka, vyšle tým, který tuto osobu legitimuje. Policie tvrdí, že během prvních 9 měsíců, co tento systém používá, už zatkla 450 osob.
 
Připomeňme, že podobné systémy jsou dnes už hodně běžné, s velkou oblibou je využívá např. Čína, jejíž systém má záznamy 1,8 miliardy osob. Setkat se s tím můžeme i na mnoha letištích.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.