Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pomáhá omezování nabíjení na 80 % životnosti akumulátorů v iPhonu? Průzkum to zjistil

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Pomáhá omezování nabíjení na 80 % životnosti akumulátorů v iPhonu? Průzkum to zjistil
Apple, ale i některé telefony jiných značek, umožňují uživateli omezit maximální úroveň nabití baterie na nižší úroveň než 100 %. Pomáhá to ale životnosti akumulátoru? Na problematiku se podívala nová statistika.
Dobře víme, že většině lithiových akumulátorů nesvědčí nabíjení na 100 % a především dlouhodobé setrvávání v tomto stavu. Výrobci elektroniky tak u mnoha produktů umožňují, aby si uživatel omezil maximální možnou úroveň nabití. V případě notebooků něco takového známe už mnoho let, obvykle jde o hranici 80 % (ale někdy je nastavitelných hodnot i více, např. pro provoz na síti se může nastavovat 50 %). Něco takového nabízí i výrobci telefonů, jedním z nich je Apple u svých iPhonů. Otázkou ale je, zda je vůbec toto opatření efektivní. Německý server Macwelt tak provedl u svých uživatelů průzkum a dostal více než 100 odpovědí, což už je docela reprezentativní vzorek. Týkal se jen telefonů řady iPhone 15.
 
56 uživatelů nabíjelo své telefony na 100 %, 46 jich omezilo maximální nabíjení na 80 %. Když z datové množiny vyškrtli ty, kteří měli méně než 140 nabíjecích cyklů, zůstalo jim 89 uživatelů, ale i to je stále docela rozumný počet na to, aby se už daly dělat nějaké přibližné závěry. Pro interaktivní graf navštivte stránky macworld.com.
 
Ukázalo se, že medián ("průměr", kdy je polovina vzorků pod a polovina vzorků nad mediánem) činí 98 % původní kapacity pro ty, kteří nabíjení omezovali, zatím pro ty, kteří dovolili plné nabití, byl medián 95,5 %, tedy opravdu o něco nižší. První kvartil (konec první čtvrtiny, 25 % hodnot je pod hodnotou 1.  kvartilu) činil v prvním případě na 95 %, v druhém na 93 %. Naopak třetí kvartil (konec třetí čtvrtiny, 25 % vzorků je nad 3. kvartilem, 75 % pod ním) činil u lidí, kteří omezovali nabíjení, 99 %, zatímco u plného nabití šlo o 98 %. Ukazuje se tak, že vliv tohoto nastavení je skutečně poznat.
 
Ještě připomeňme, že Apple od operačního systému iOS 18 umožňuje toto nastavení po 5% krocích, takže se nemusí dělat takové ústupky (80 % nebo 100 %, ale nic mezi tím), nově je totiž možné nastavit 80 %, 85 %, 90 %, 95 % nebo 100 %. Ve statistice mezi našimi čtenáři před čtvrt rokem pak nejvíce lidí řeklo, že by svůj telefon nastavilo na 85 %.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš obsáhlý článek o rozdílech v technologiích baterií.