Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Posíláme SMS z Jabber klienta Chatopus

21.12.2004, Pavel Bureš, článek
Posíláme SMS z Jabber klienta Chatopus
IM klient Chatopus je mezi uživateli oblíben nejen díky bohaté funkční výbavě, ale také kvůli podpoře Jabber exportu, díky kterému může pracovat v dalších komunikačních sítích. V dnešním článku si ukážeme, jakým způsobem můžeme z programu odesílat textové zprávy.
Přenos SMS zajišťuje swissjabber.ch, který využívá SMS bránu aspsms.com. Díky této bráně můžete posílat textovky do 100 zemí světa, tedy přibližně do sítí 450 operátorů. Za každou SMS zaplatíte 7,5 centu (USD), což je přibližně 1,70 Kč. Odesílat lze zprávy o délce větší než 160 znaků, částka bude odvislá od množství napsaných znaků. Někteří čeští operátoři umožňují posílání zpráv za ještě levnější cenu, tyto výhody mají většinou uživatelé dražších tarifů.



Provozovatel brány si zakládá na rychlosti doručení, na svém webu uvádí, že celý systém pracuje v reálném čase (podobně jako instant messengery), takže doručení textovky by mělo proběhnout nejdéle během několika málo vteřin. O uživatele je pečováno také co se týče upozornění - dostanete rovnou dvě. První notifikace přijde ve chvíli, kdy je zpráva převzata SMS bránou. Druhé upozornění dostanete až po doručení, takže vždy víte, jestli dotyčný měl šanci si zprávu přečíst nebo bude nutné zvolit jiný způsob komunikace.

Nejdříve je nutné se registrovat. Poté v Chatopusu na Palmu jděte do menu, zvolte Tools - Register witch a service a zadejte "aspsms.swissjabber.ch".



Nyní již zbývá vyplnit uživatelské jméno a heslo.



Telefonní čísla je třeba zadávat ve tvaru +<kód země><místní telefonní číslo>.

Po dokončení registrace přijde oznámení o úspěšné aktivaci, je třeba jej potvrdit.



Kontakty můžete přidávat ve tvaru +<kód země><místní telefonní číslo>aspsms.swissjabber.ch.



Jedná se o zajímavý nápad, kteří využijí zejména uživatelé s neomezeným připojením k Internetu a dražším tarifem pro SMS. Pokud potřebujete vědět, kde se právě vaše zpráva nachází, jedná se možná o řešení pro Vás Já osobně bych tuto či podobnou službu nevyužil, za přibližně stejnou cenu mohu posílat textové zprávy z mobilního telefonu a jelikož na datové přenosy používám jinou SIM kartu než na telefonování, zablokoval bych si tak při každém posílání textovky z Chatopusu telefon.