Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Poslední odvolání neprošlo, Apple musí v Irsku nechat doplatek 13 mld. EUR za daně

11.9.2024, Milan Šurkala, aktualita
Poslední odvolání neprošlo, Apple musí v Irsku nechat doplatek 13 mld. EUR za daně
Případ, který orgány EU táhly s Applem a Irskem téměř dekádu, je nyní u konce. Poslední možné odvolání neprošlo a Irsko tak bude o 13 mld. EUR bohatší kvůli doplatku na daních ze strany Applu.
Už před 20 lety měla evropská pobočka Applu v Irsku těžit z extrémně nízkých daní (Apple tam je nicméně už od roku 1980). Údajně mělo jít počátkem tisíciletí jen o pouhé 1 %, přičemž v roce 2014 to mělo spadnout dokonce na zlomek tohoto množství, což Apple popírá. Takto nízké daně měly být výsledkem dohody firmy a státu, která se však nelíbila Evropské unii. Ta dlouhodobě tvrdila, že státy EU by neměly takovým extrémním způsobem bojovat o přízeň nadnárodních firem na poli daní.
 
Případ se začal vyšetřovat v roce 2014 a od roku 2016 se táhlo soudní líčení, které mělo několik rozhodnutí v neprospěch Applu a Irska (to sice mělo být v důsledku rozhodnutí získat peníze, současně by to ale znamenalo, že mělo poskytovat nelegální podporu v podobě extrémně nízkých daní specifickým subjektům). Už to v roce 2018 vypadalo na konečné rozhodnutí a peníze dokonce měly přistát v Irsku, ale další a další odvolání případ stále odkládala.
 
Nyní je tomu už ale konec. Poslední možné odvolání na půdě EU právě skončilo a rozhodlo, že Apple musí zaplatit Irsku 13 mld. EUR (326 mld. Kč). Evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová toto považuje za obrovské vítězství pro evropské občany a daňovou spravedlnost. Apple pochopitelně rozhodnutím není nikterak nadšen a říká, že daně už zaplatil v USA a nyní tak daní totéž ještě jednou v EU. Navíc se mu nelíbí, že EU retroaktivně mění legislativu, přičemž Vestagerová i Irsko říkají, že se změnily zákony, které by vůbec dovolovaly poskytovat takové úlevy vybraným subjektům. Komise vedla podobné případy i proti Amazonu nebo Starbucks. Pokud jde o Apple, ten nadále popírá jakoukoli speciální dohodu s Irskem. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.