Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Poslední song The Beatles vznikne s digitálním Lennonem, "vytvoří" ho AI

16.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
Poslední song The Beatles vznikne s digitálním Lennonem, "vytvoří" ho AI
Legendární skupina The Beatles letso vydá svou poslední skladbu, oznámil Paul McCartney. O zesnulého Johna Lennona se totiž postarají systémy umělé inteligence, které pomohou vylepšit nepublikované nahrávky.
Umělá inteligence se dostává i do hudebního průmyslu a nejen do něj. Systémy AI dokážou "oživit" zesnulé herce a v případě The Beatles, která rozpadla už před více než půl stoletím (v roce 1970), i již nežijící členy kapely. Paul McCartney se totiž v rozhovoru pro BBC nechal slyšet, že kapela vydá svou poslední nahrávku. Mělo by jít o demo, které nahrál John Lennon a které ale nikdy nespatřilo světlo světa. McCartney nyní nahrávku dokončí. To by nemělo s tématikou Světa hardware nic společného, kdyby se o to nepostaraly systémy umělé inteligence.
 
The Beatles
ilustrační foto, autor: Eric Koch for Anefo, CC0, přes Wikimedia Commons
 
Není jasné, o jakou nahrávku jde, ale spekuluje se, že by mohlo jít o píseň "Now and Then". Ta by měla být na kazetě, kterou McCartneymu předala Lennonova manželka Yoko Ono v roce 1994. McCartneymu se tehdy standardními remasterovacími metodami povedlo vyčistit nahrávky "Free as a Bird" a "Real Love", které vyšly v roce 1995 a 1996. Bohužel "Now and Then" byla příliš nekvalitní a projekt byl poslán k ledu. Schopnosti moderních algoritmů umělé inteligence ale daly projektu znovu zelenou.
 
Na něm spolupracuje se slavným režisérem Peterem Jacksonem, kterého známe zejména jako režiséra Pána prstenů, nicméně stojí i za dokumentárním seriálem The Beatles: Get Back z roku 2021. McCartney proces popsal jako: "Řeknou stroji, že toto je hlas, toto je kytara a smaž kytaru." AI by se měla postarat o to, aby získala z nahrávky hlas, který díky svému natrénování vyčistí a bude znít, jako by byl právě nahrán. Nepůjde tedy o vytvoření zbrusu nové sklady s hlasem, který ji nikdy nezazpíval, jenže v poslední době se právě docela dost řeší problematika toho, zda se umělá inteligence nebude využívat (podle některých zneužívat) k tomu, aby se s její pomocí vytvářela úplně nová díla, se kterými původní osoby neměly vůbec nic do činění. Nahrávka by měla spatřit světlo světa ještě letos.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.