Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PowerColor přináší Radeon HD 3870 X2 ve vlastním návrhu

31.1.2008, Pavel Boček, aktualita
PowerColor přináší Radeon HD 3870 X2 ve vlastním návrhu
Zatímco první přepracované verze grafických karet Radeon HD 3870 X2 od ostatních partnerů AMD zřejmě přijdou až v příštích týdnech - budou to modely s paměťmi GDDR4 - PowerColor představil již nyní zcela přepracovanou kartu, ačkoliv tato...
Zatímco první přepracované verze grafických karet Radeon HD 3870 X2 od ostatních partnerů AMD zřejmě přijdou až v příštích týdnech - budou to modely s paměťmi GDDR4 - PowerColor představil již nyní zcela přepracovanou kartu, ačkoliv tato má stále jen paměti GDDR3. Ostatní změny to však plně vynahrazují. Například PLX můstek, který výrazně nehřeje, se rozhodl výrobce nechat nechlazený a posunout jej dolů směrem ke slotu PCI Express. Vzniklý volný prostor zaplnil oběma grafickými jádry RV670, když je přisunul blíže k sobě. Díky tomu karta dosahuje téměř délky „obyčejného“ Radeonu HD 3870.



K tomu má karta jako spousta modelů od dalších partnerů hned čtyři DVI výstupy (pěkné by bylo, kdyby měla dva DVI, jeden HDMI a jeden DisplayPort, ale to asi hned tak nebude), HDTV-out zůstává jeden. Navíc PowerColor použil vlastní chladič s maximalizovanou plochou žeber a vysokým, ne-li však již dostatečně širokým ventilátorem (ten by mohl nepříjemně hučet, ale je brzy soudit s málem informací).



Osmipinový PCIe napájecí konektor byl vyměněn za pouze šestipinový, nyní tedy karta vyžaduje jen dva šestipinové konektory; i tak je však spotřeba poměrně vysoká a napájecí obvody nevypadají, že by byly chlazeny, což je trochu škoda. Karta má totiž být ke všemu i přetaktovaná, ačkoliv frekvence zatím nejsou známy. S chlazením i napájecích obvodů by však stabilní frekvence byly dozajista vyšší.



Zdroj: Fudzilla