Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
20.3.2000, Petr Klabazňa, zpráva
KK: Jak ne/skládat počítačové komponenty do sestav.
LopataX | 3.1.200215:14

No neda mi to abych neco nepoznamenal - on kdyz clovek nema v praci co delat tak zkousi blbosti - viz niceni nekterych postarsich bordu - pokud jste si vsimly - otvor pro sroubek na uchyceni desky je velice blizko kondenzatoru napeti (osobne jsem ho jeste tak blizko nevidel). No s kolegou nam to nedalo a neco jsme vyzkousely - i pres veskere zabezpeceni neni napeti jdouci do motherboardu uplne stabilni a jak vime, je kondenzator napeti takovy maly regulator (da se oznacit i za zasobarnicku - (pri trose fantazie) no jak jsme se s kolegou presvedcily - (jen na dvou motherboardech) KONDENZATOR MUZE PROBIJET i kdyz se jej nic nedotkne, nezavadi o nej.... vyzkousel jsem si to nechtene i na vlastni prsty. Takze je ciste teoreticky mozne ze ten chudak ktery si odpalil takhle desku tak za to vlastne ani nemohl - proste mel jen smulu na desku. Jinak jsme nase pokusy (ne testy to nebyly :o) provadely na jednom postarsim Octecu s K5/133 a na Abit ST6 Raid s PIII/1000 - mimo jine Octec neprezil.....

Odpovědět0  0
Marek | 5.10.200117:52

Nedávno jsem měl klienta a chtěl si sám upgradovat PC. Koupil ode mne MB Aopen + AMD 1000 MHz + 512 RAM a za dva dny přišel, že mu to nefunguje. Neseděly mu distanční válečky v Case a místo aby je přešrouboval tak ten DEBIL vzal vrtačku a provrtal do Boardu tři nové díry !!!
Smějte se ! Já jsem málem puknul !

Odpovědět0  0
Pája | 18.5.20011:30

Zírám, zírám, zírám........
Je neuvěřitelný, že se najdou lidi, co jsou schopný takovou hrubou chybu (lépe: HOVADINU) pokládat za něco, co "se někdy stane". Kdo udělá tenhle totální technickej nesmysl je prostě.................KOŠTĚ

Odpovědět0  0
Kodl | 4.2.20017:14

Clovek kouka co se vsechno da napsat k tak banalni prihode ,ktera se proste muze stat kazdemu z nas aniz bychom museli nutne byt mentalne retardovanymi jedinci.Takovy je zivot ,nekdy to proste nevyjde.

Odpovědět0  0
Pepa z DEPa | 12.1.200120:13

Takovyhle sroubek nemusi zpusobit jen pozar.. nasledky muzou byt i horsi - zmlaceni nebo prizabiti te osoby ktera tohle zpusobila, odpaleni kusu motherboardu nebo i pojistek ve zdroji, v lepsim pripade se nestane nic.

Jednou jsem zazil jednoho magora, co prisrouboval motherboard bez distancnich podlozek primo na plech skrine - vysledek bylo nastesti jen odpaleni par pojistek na desce a taky pekne zesmesneni uz tak smesneho "technickeho reditele" :-))))

P.

Odpovědět0  0
sef | 1.11.200011:07

samozrejme se to takovymu idiutkovi jako tady stat muze, i se sotva dokoncenou zakladni skolou vi kazdy, ze je sroubek vodivy a sloupek z umele hmoty nikoli.
inu to se nekdy stane, ze??

Odpovědět0  0
Dave | 1.10.200014:26

Pokud si pamatuju tak na boardu jsou dirky pro prisroubovani k desce specialne upraveny - nejsou okolo zadne tistene cesty, ale kovovy krouzek na ktery sroubek sosedne. A pokud date pod sroubek izolacni vlozku tak se nemuze nic stat. Ale pokud je nekdo takoej kutil ze si tam dava svoje sroubky do nevyznacenych dir tak to je jeho problem a pripadny zkrat je jeho vina.

Odpovědět0  0
Pavel | 23.9.200015:56

Můžeme si tady vykládat o izolačních podložkách, o šroubcích "k tomu určených", atd., atd. Ale jedno je jisté:
Výrobce (potažmo návrhář), který ponechá kolem otvoru tak málo místa, že standartní šroubek nadělá takovou paseku, je totéž, co zmíněný Servít a k tomu korunovanej (pro později narozené - před léty byla taková studentská recese psát všude nápis "Servít je vůl". Bylo to skutečně všude po světě).

Odpovědět0  0
Haris | 20.9.200023:10

Ten člověk, který to takhle spálil použil asi šroub z kolejnice nebo něco podobného. Jinak to snad není možný.
Složil jsem již řadu různých PC (včetně několika svých) Popravdě ani nevím jestli byly otvory vždy pocínované...ale nikdy mi nic nevyhořelo.

Je dobré to prostě nedotahovat moc brutálně a pokud možno nedávat šrouby tam kde jsou citlivé díly (regulátory napětí apod.) Pokud to jde.

Díry do kterých nepatří šroub jsou větší a ani to tam většinou moc nedrží. Např ATX často plastové sloupky nemají. (např. moje)
Každopádně opatrnost je na místě, není to pračka nebo parní válec a tak raději odložte hasáky.

Odpovědět0  0
Ivo.k | 10.9.200018:21

Chtel bych upozornit, že podlozky nejsou potreba diky pocinovani- pokud pocinovani neni-- musi se dat umelohomötne "cvocky.

Odpovědět0  0
MarekC | 4.7.200013:11

Chtěl bych jenom doplnit, že kromě pocínování okolo otvorů v desce, se pod šroubky používají také izolační podložky.

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.