Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Předbíhá MediaTek Apple? Spolu s TSMC oznamuje 3nm mobilní procesor

11.9.2023, Milan Šurkala, aktualita
Předbíhá MediaTek Apple? Spolu s TSMC oznamuje 3nm mobilní procesor
Už zítra by měly být představeny nové iPhony 15 Pro s 3nm procesory. Na této technologie je také ale postaven nový procesor společnosti MediaTek, který byl vyvinut ve spolupráci s firmou TSMC.
Společnost Apple je obvykle tou, která má u TSMC jako první dostupný nejnovější výrobní proces. Zprávy z posledních dní by ale mohly na první pohled napovídat, že by toto prvenství mohla převzít firma  MediaTek. Ta totiž ve spolupráci s firmou TSMC vyvinula svůj nový mobilní procesor vyráběný 3nm technologií. Zdání ale může klamat a nejinak je tomu i tady. MediaTek totiž procesor jen oznámil, ale ještě ho neprodává v žádném zařízení. Apple si tak v mobilní sféře své prvenství udrží, protože nové iPhony 15 Pro s 3nm procesory A17 Bionic (pokud se vyplní zákulisní informace) představí už zítra v 19:00 a na trhu by měly být do několika dní nebo týdnů. To nový MediaTek oficiálně začne s výrobou až v roce 2024.
 
MediaTek Dimensity
 
Neznáme tak ani jméno nového procesoru a můžeme se tak jen dohadovat, zda to bude nebo nebude nový Dimensity 9300. Přesto víme několik informací. 3nm technologie od TSMC nabídne o 18 % vyšší výkon při stejné spotřebě, případně o 32 % nižší spotřebu při stejném výkonu. Hustota obvodů se proti procesu TSMC N5 zvýšila o 60 %.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.