Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Předobjednávky iPhonů 16: verze Pro i s pádem stále vedou, Plus z minima raketově roste

16.9.2024, Milan Šurkala, aktualita
Předobjednávky iPhonů 16: verze Pro i s pádem stále vedou, Plus z minima raketově roste
Apple nedávno uvedl nové iPhony 16 a nyní máme analytická data ohledně počtu předobjednávek. iPhony 16 Pro sice vedou, ale meziročně si docela pohoršily. Naopak normálně nepříliš úspěšné základní modely šly nahoru, což se týká především modelu Plus.
Minulý týden byly představeny nové mobilní telefony Apple iPhone 16, a to jako klasické verze iPhone 16 a 16 Plus, tak i jako verze iPhone 16 Pro a Pro Max. Prodejům tradičně vévodí modely Pro, což je sice i případ letošních modelů, nicméně v rámci předobjednávkového víkendu jsme viděli trochu opačný trend. Proti předchozí generaci iPhonů 15 to byly verze Pro, které na tom byly hůře než loni, a naopak základní modely si meziročně polepšily. Týkalo se to především modelu iPhone 16 Plus, přičemž to je právě verze, která na tom loni byla nejhůře.
 
Telefon iPhone 16 Pro Max je králem předobjednávek. Z téměř 37 milionů předobjednaných kusů zaznamenal skoro polovinu. Celkem šlo o 17,1 mil. kusů, což je ale proti minulému roku o 16 % méně. Ještě hůře je na tom menší iPhone 16 Pro, který je sice s 9,8 mil. kusů na druhém místě, ale meziročně si pohoršil o 27 %. Menší verze si sice polepšila na teleobjektiv s 5× zoomem, obě dvě dostaly 48MPx ultra-širokoúhlý fotoaparát, hlavní modul pak i 4K120p, mají Camera Button a brzy také Apple Intelligence. Nový procesor A18 Pro má být úsporný, přitom výkonný i s ohledem na využití AI. Telefony dostaly 8 GB RAM. Přesto se často zmiňuje absence nějaké výraznější revoluce. Zejména menší model sráží až trapně malé základní úložiště.
 
Naopak největší nárůst zaznamenal iPhone 16 Plus. Ten je přitom nejméně populárním modelem. Letos se vyšvihl na pouhých 2,6 mil. předobjednávek, což je s naprostým přehledem nejméně předobjednávaný model. I toto malé číslo je ale o 48 % větší než loni u iPhonu 15 Plus. Poslední základní iPhone 16 se dostal na 7,3 mil. kusů, což je meziročně nárůst o 10 %.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.