Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za březen 2007

6.4.2007, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za březen 2007
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc březen stalo.

Paměti DRAM




60nm výroba DRAM pamětí Samsung

Společnost Samsung začala vyrábět DRAM pamětí 60nm metodou, čímž by měla efektivita výroby vzrůst přibližně o 40% oproti nynější 80nm výrobě a dokonce téměř na dvojnásobek oproti 90nm výrobě. 1Gbit čipy se budou využívat při výrobě 512MB, 1GB a 2GB modulů o rychlostech 667MHz nebo 800MHz.


Kingston uvádí 2GB moduly DDR2-800 s nízkými latencemi

Nové paměti Kingstonu patří do HyperX série a při frekvenci DDR2-800 a kapacitě 2GB se mohou pochlubit velmi pěkným časováním CL4-4-4-12 při napětí 2,0V. Doplňují tak stávající 512MB a 1GB moduly (resp. 1GB a 2GB dual channel kity). I tyto paměti se nabízí jako dual channel kit, tedy celkem s kapacitou 4GB.


Qimonda přeskakuje GDDR4, jde rovnou na GDDR5

Společnost Qimonda se nehodlá zapojit do výroby GDDR4 pamětí, ale rovnou vyvíjet a vyrábět GDDR5 paměti pro grafické karty. Tyto paměti by měly využít nové grafické čipy ATi R700 a pravděpodobně nVidia G100 (u G90 je to nepravděpodobné). Pro rok 2011 se předpokládá jejích 90% zastoupení. Výhodou má být nízká spotřeba a mnohonásobně vyšší výkon.


Samsung: DRAM pamětí bude hodně, NAND flash naopak málo

Poptávka po paměťových modulech v poslední době neroste a tak jich začíná být dostatek až přebytek. Přesně opačným problémem trpí NAND flash paměti, po kterých poptávka velmi výrazně roste a v druhé polovině tohoto roku se předpokládá velmi výrazný nedostatek.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.