Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za březen 2007

6.4.2007, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za březen 2007
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc březen stalo.

Microsoft, kapitola sama pro sebe




Xbox 360 nyní s 512MB pamětí

Pro Xbox 360 je nyní k dispozici nová 512MB paměťová jednotka. Umožní uložit více herních profilů a Xbox Live Arcade her. Tyto hry musely mít maximálně 50MB, nyní už mohou mít až 150MB, což je rozumný kompromis mezi velikostí a možnostmi her. Na 512MB paměti je předinstalovaná hra Geometry Wars: Retro Evolved od Bizzare Creations (dočasná nabídka). 512MB verze paměti stojí $49,99, dosavadní 64MB verze zlevnila z $39,99 na $29,99.


Bude JPEG nahrazen novým formátem HD Photo?

JPEG je oblíbený formát ukládání obrázků, poměrně nenáročný na hardware se slušnou kompresí a většinou i přijatelnou kvalitou. Ovšem je už dávno jasné, že možnosti jsou mnohem větší a JPEG už na ně nestačí. Proto se objevují další formáty jako JPEG 2000, ale zpravidla se neuchycují. U JPEG 2000 je to zejména díky licenčním poplatkům. Microsoft chce přispět se svou troškou do mlýna a to formátem "HD Photo" (původně Windows Media Photo). Při stejné či lepší kvalitě než JPEG, by měl zabírat asi dvakrát méně, první testy však napovídají o mírné nevypočitatelnosti a rozporuplnosti formátu. Tak uvidíme, jak se situace dále vyvine.


Prodáno již 20 milionů kopií Windows Vista

Windows Vista jsou velmi úspěšný systém. Za první dva měsíce na trhu bylo prodáno přes 20 milionů licencí. Pro srovnání, u Windows XP to za tutéž dobu činilo 17 milionů. Do 20 milionů jsou započítání i uživatelé, kteří upgradovali z Windows XP. Poněvadž dnes jsou Visty hojně nabízeny k sestavám a notebookům, toto číslo velmi rychle poroste.


Xbox 360 Elite

Novinkou na trhu konzolí je Xbox 360 Elite. Jedná se o vylepšený Xbox 360, nově dostal 120GB disk a HDMI výstup. Bohužel neintegruje wifi, je ji ale možno dokoupit. Nepotěší absence HD DVD mechaniky, kterou mnozí v této edici očekávali. Cena činí $429.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.