Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za březen 2007

6.4.2007, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za březen 2007
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc březen stalo.

Další postřehy




DNA jako paměťové médium

Japonští vědci přišli se zajímavou myšlenkou jak ukládat data. Chtějí je uložit o bakteriální DNA. Větší počet kopií pak bude fungovat jako pojistka proti vlivu přirozené degradace DNA. Do pokusné DNA zakódovali zprávu "e = mc2 1905!". Poněvadž se informace mezi jednotlivými generacemi přenáší, lze hovořit o výdrži záznamu v horizontu tisíce let.


Myši s D-Padem

Společnost Buffalo představila myš BOMU-JK/M, která je vybavena D-Padem, tedy podobným ovládacím prvkem, jakým jsou vybaveny ovladače videoher. Nahrazuje kolečko pro rolování a díky svému designu umožňuje pohodlné skrollování i do stran, nejen nahoru a dolů. Cena činí $28.


Slavný Commodore je zpátky

Ovšem jenom jako značka. A to hodně drahých počítačů, neboť mottem této firmy je nyní vzít to nejvýkonnější a nejdražší a dát to dohromady. Nejlepší počítač totiž obsahuje čtyřjádrový procesor Intel Core 2 Extreme QX6700 (2,66GHz), 4GB DDR2-1066 RAM Corsair, desku Asus P5N32-E (nForce 680i SLI), 2×150GB 10000rpm disky v RAID0 a 2×500GB 7200rpm disky v RAID 1, dvě grafické karty nVidia GeForce 8800GTX, DVD-RW mechaniku, Creative X-Fi zvukovku a 1000W ICE Cube zdroj.


Ray tracing bude možná reálně použit i ve hrách

Ač se to zdá být nemožné, ray tracing bude možná v blízké budoucnosti naprosto standardní metoda počítání obrazu ve hrách. Ray tracing je metoda, kdy se sleduje dráha paprsku od oka pozorovatele, kam se láme, jak moc je daná plocha odrazivá, průhledná, jakou má barvu a to vše se podílí na výsledné barvě pixelu. Tato metoda je velmi náročná na výpočet, ve hrách doposud naprosto nepoužitelná. Tým pracovníků z německé University of Saarland však představil velmi rychlou metodu ray tracingu, která dokáže běžet i na normálním hardware s výkonnými grafickými kartami a vícejádrovými procesory.


PlayStation 3 konečně i v Evropě

Zatímco v USA a Japonsku se nová herní konzole PlayStation 3 prodává již od listopadu, Evropa a Austrálie si musela počkat až na konec března. A přestože není právě nejlevnější, cena činí €599, těší se velké oblibě. V den spuštění prodeje bylo připraveno na milion konzolí.


200nm tlustá polymerová baterie

Japonští vědci vyvinuli novou polymerovou baterii tlustou pouze 200nm. Prototyp zatím vydrží 1000 nabíjecích cyklů, přičemž každý trvá asi jednu minutu. Baterie nemá problémy se samovolným vybíjením. Vědci věří, že ačkoli jde o první stádia prototypu, mohly by se baterie tohoto typu objevit na trhu do tří let.


Yahoo! nabízí neomezenou kapacitu e-mailové schránky

Při příležitosti 10letého výročí mailu společnosti Yahoo! budou moci jeho uživatelé profitovat z neomezené kapacity schránky. Opět se tak vyostřuje boj mezi Yahoo!, Google Mail a Live Mail. Mail společnosti Yahoo! využívá 250 milionů uživatelů, Microsoft Live Mail 228 milionů a Gmail jen 51 milionů.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.