Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za březen 2008

10.4.2008, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za březen 2008
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc březen stalo.

Microsoft, kapitola sama pro sebe



Dočká se Xbox 360 inovací?


Microsoft údajně hodlá zvýšit kapacitu pevného disku v konzoli Xbox 360 z dnešních 20 GB na 60 GB. Otázkou je změna ceny konzole, osobně ale předpokládám minimální nebo žádnou změnu. Hodně se spekuluje o použití BluRay mechaniky místo nynější HD DVD, neboť BluRay porazilo konkurenční formát HD DVD používaný u Xbox 360.


Dlouho očekávaný Service Pack 1 pro Vistu je zde


Operační systém Windows Vista má i přes nesporné kvality pár chyb, ostatně jako každý software. Proto byl nový Service Pack 1 velmi očekáván. V půli března jsme se konečně dočkali, nicméně v češtině zatím není k dispozici. 32-bitová verze má 435 MB, 64-bitová pak cca 726 MB.


Microsoft s Intelem podporují multijádrové technologie


Zatímco hardware je dnes výrazně paralelní (vícejádrová CPU), tak se softwarem je to mnoho horší, jen málo programátorů umí psát aplikace, které plnou silou využijí více jader. Společnosti Intel a Microsoft tedy nabídly grant ve výši 20 milionů dolarů univerzitám v Berkeley a Illinois. Částka bude stačit na vývoj po dobu 5 let.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.