Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za březen 2008

10.4.2008, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za březen 2008
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc březen stalo.

Další postřehy



Nokia a univerzita v Cambridge přichází s konceptem Morph


Na bázi nanotechnologie byl vyvinut nový koncept Morph. Díky použití pružných materiálů a transparentní elektroniky je možno vyvinout mobilní přístroje, které budou průhledné a ohebné do různých tvarů. Použitelná koncepce se objeví přibližně do sedmi let, k dispozici bude pochopitelně jen v high-end přístrojích.


Asus Eee PC 900: aneb oblíbené Eee ještě mnohem lepší


Asus uvede druhou generaci oblíbených notebooků Eee PC na platformě Centrino Atom s procesory Intel Atom. Ty oproti dnešním Celeronům M nabídnou vyšší výkon a především mnohem nižší spotřebu. Díky tomu se provoz na baterie prodlouží z dnešních cca 3 hodin až na 8 hodin. 8,9" LCD obrazovka dostane konečně rozumnější rozlišení 1024×600 pixelů, verze s Windows XP bude vybavena 8GB SSD diskem, verze s Xandros Linuxem dokonce 12GB nebo 20GB SSD diskem. Bude umožněno využít i klasické pevné disky. Webová kamera dostane rozlišení 1,3 MPx (oproti dnešním 0,3 MPx) a později přijde i podpora WiMAX a HSDPA. Konkurence se však také chystá na uvedení svých produktů, namátkou třeba ECS se svým G10IL. To bude také postaveno na platformě Intel Centrino Atom, přinese však kromě 8,9" displeje možnost koupit si verzi s 10,2" LCD. Má být k dispozici s Windows, později i s Linuxem. Do tohoto boje se chystá vstoupit i společnost Acer.


HD DVD Promotion Group skončila


Několik týdnů poté, co Toshiba opustila formát HD DVD, byla rozpuštěna HD DVD Promotion Group, která zahrnovala kolem 70 společností. O tento formát se nyní stará DVD Forum, plánují se doprodat poslední zásoby HD DVD disků a přehrávačů.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.