Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za březen 2009

6.4.2009, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za březen 2009
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v oblasti hardware za právě uplynulý měsíc březen stalo.

Procesory



Březen u AMD


Na druhou polovinu dubna se patrně chystá nová vlajková loď společnosti AMD. Půjde o čtyřjádrový Phenom II X4 955 s taktem 3,2 GHz. K dispozici bude mít 2 MB L2 cache (512 kB pro každé jádro) a 6 MB L3 cache. Procesor bude vyráběn 45nm procesem, má být určen pro patici Socket AM3 a jeho TDP spotřeba byla stanovena na 125 W. Integrovaný paměťový řadič si poradí s DDR2 i DDR3 pamětmi.


Březen u Intelu


Nové procesory Intel Atom s označením Pine Trail-D mají mít oproti dnešním čipům poloviční spotřebu elektrické energie. Celé řešení se pak bude skládat ze dvou čipů, prvním bude procesor a druhým southbridge, který bude rovněž obsahovat integrované grafické jádro. Nově budou podporovány rychlejší paměti DDR2-800. První netbooky s novou platformou lze očekávat v prvním čtvrtletí roku 2010. Procesory Atom bude pro Intel nově vyrábět i společnost TSMC.

S procesory Atom má společnost Intel ještě větší plány. Chce jimi nahradit dnešní desktopové Celerony. Výsledkem tak bude nižší výkon (v tom Atomy opravdu nevynikají), na druhou stranu zase bude nižší i spotřeba a cena. V prvním čtvrtletí letošního roku se předpokládá 4% zastoupení Atomu 230 a 6% zastoupení dvoujádrové verze Atom 330. Na poslední čtvrtletí letošního roku se již počítá s 10 %, resp. 52 % u dvoujádrové verze. Celerony by pravděpodobně byly vypuštěny z trhu.

Zatímco dnešní Atomy série Z550 pracují na frekvencích 1,1 GHz až 1,86 GHz a jejich spotřeba se vejde do 2,2 W, již brzy se můžeme těšit na model Atom Z550, jehož pracovní frekvence bude 2,0 GHz a spotřeba se ustálí na stále velmi pěkných 2,4 W. Dále se má objevit Atom Z515 s dynamicky se měnící frekvencí dle zátěže v rozmezí 800 MHz až 1,33 GHz.

Oblast serverových procesorů byla obohacena o nové procesory Intel Xeon řady 5500. Ty jsou postaveny na jádru Nehalem-EP a nově podporují např. Intel Turbo Boost, mezi dalšími nechybí Hyper-Threading nebo Intel Virtualization Technology (VT). V nečinnosti spotřebují procesory pouze 10 W, což je o 50 % méně než u předchůdců. Podporují paměti DDR3-1333 a maximální frekvence činí 2,93 GHz. Díky technologii Turbo Boost je možno dočasně zvýšit frekvenci jednoho nebo více jader až na 3,33 GHz. Ceny procesorů se pohybují od $188 po $1600.


NVIDIA a procesory?


Několik zpráv napovídá, že společnost NVIDIA možná pracuje na něčem, co má něco dočinění s procesory. Zatímco procesory dostávají stále více a více jader, GPU naopak rozšiřují své možnosti výpočtů a přibližují se tak sobě. Navíc byly ohlášeny projekty spojení CPU a GPU do jednoho čipu, viz AMD Fusion. NVIDIA je již dávno ve sdružení okolo Hyper Transportu, stejně jako je ve sdružení výrobců technologií SoI. Od začátku tohoto roku je ve NVIDII rovněž William Dally, který pracoval na procesorech Cell a Larrabee.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.