Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za březen 2009

6.4.2009, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za březen 2009
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v oblasti hardware za právě uplynulý měsíc březen stalo.

Základní desky, chipsety



Asusu s novou deskou pro Core i7


Pro procesory Intel Core i7 a patici Socket LGA 1366 je určena nová základní deska Asus mATX ROG Rampage II GENE. Již dle názvu je jasné, že je pouze rozměru microATX. Vychází z řady Rampage II, má tedy funkce MemOK!, CPU Level Up i integrovanou zvukovku SupremeFX X-Fi. Deska má dva PCIe x16 sloty, jeden PCIe x4 a jeden klasický PCI slot. Nechybí 7 SATA 300 portů, jeden eSATA a také jeden ATA kanál. Cena se má pohybovat kolem 6500 Kč včetně DPH.


Nový media procesor VIA VX855 na desce VIA Surfboard


Nový media procesor VIA VX855 při velmi nízké spotřebě 2,3 W zvládne hardwarovou akceleraci kodeků H.264, MPEG2-4, VC-1 a WMV9. Podporován je pochopitelně i 8kanálový zvuk, DDR2 paměti, procesory VIA Nano, C7 a Eden. Integrovaným grafickým čipem je VIA Chrome9 HCM.
První deska na této čipové sadě je VIA Surfboard. Obsahuje procesor VIA C7-M ULV. Ten právě díky media procesoru VIA VX855 nemá moc práce s přehráváním videa.


Gigabyte rozšiřuje nabídku Ultra Durable 3 desek


Společnost Gigabyte rozšiřuje nabídku svých Ultra Durable 3 desek o další modely. Všechny mají dvě širší měděné vrstvy pro lepší odvod tepla, lepší efektivitu napájení, nižší elektromagnetické rušení, lepší podporu přetaktování, kdy paměti mají mít možnost běžet na vyšších frekvencích i při nižším napětí. Nabídka dnes čítá celkem 18 modelů.


DFI LANParty DK 790FXB-M3H5


Pro procesory AMD Phenom II s paticí Socket AM3 a DDR3 paměti je určena nová základní deska společnosti DFI. Je postavena na čipové sadě AMD 790FX a jako southbridge je použit čip SB750. Má 4+1fázové napájení, 3 PCIe x16 sloty (poslední je elektricky pouze x4). Podporovány jsou DDR3-1333 paměti, s přetaktováním až DDR3-1600. K dispozici je ABS II pro přetaktování a Genie BIOS.


NVIDIA ukázala referenční desku s nForce 980a SLI


Protože NVIDIA se nedohodla na licenci s Intelem, může NVIDIA nabízet svoji novou čipovou sadu zatím pouze pro procesory AMD. Podporovány jsou jak verze pro Socket AM2, tak i pro AM2+ a AM3. K dispozici jsou technologie NVIDIA 3-way SLI i Quad-SLI, nechybí možnost použít paměti DDR2 i DDR3 (zde to záleží na zvoleném procesoru a u dalších desek s tímto chipsetem pochopitelně i na volbě slotů výrobcem základní desky). Referenční deska má 3 PCIe x16 sloty, dále jeden PCIe x1 a tři klasické PCI sloty.


VIA uvedla Pico-ITX desku s podporou HD


Nová základní deska EPIA-P710 Pico-ITXe je sice postavena na malém formátu Pico-ITX, ale i přesto je vybaveny grafickým čipem S3 Graphics 4300, který dokáže akcelerovat i HD (mezi jinými např. WMV9 HD, MPEG-2 HD, VC-1, H.264 a AVS). Grafický čip má svých vlastních 256 MB GDDR2 paměti a podporuje maximální rozlišení 2560×1600 pixelů. Jeho spotřeba je přitom pouze 8 W.


Intel neudělil licenci NVIDII, ta jej chce žalovat kvůli Larrabee


NVIDIA nedostala od Intelu licenci na výrobu nových čipových sad pro procesory Intel Core i7, což se jí pochopitelně nelíbí. Dnes má pouze licenci na čipové sady pro procesory Intel, které nemají integrovaný paměťový řadič a QPI sběrnici. Na to má však Intel pochopitelně právo. Nicméně NVIDIA nyní chce žalovat Intel díky použití jejího duševního vlastnictví u čipů Intel Larrabee. Pokud NVIDIA neuspěje, hodlá se ve větším zaměřit na procesory VIA.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.