Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za březen 2009

6.4.2009, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za březen 2009
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se v oblasti hardware za právě uplynulý měsíc březen stalo.

Další postřehy



Caustic Graphics: "Raytracing do každé domácnosti"


Raytracing je známá metoda vykreslování 3D scény, bohužel vedle mnoha pozitiv má jednu hlavní nevýhodu a tou je rychlost. Společnost Caustic Graphics však přichází s řešením. Tím jsou speciální karty pro HW akceleraci této metody, která má být 20× rychlejší. Bohužel nebylo řečeno oproti čemu. Druhá generace, která má přijít příští rok, bude údajně ještě 10× výkonnější. Uplatní se rovněž platforma CausticRT, tedy se zkombinuje speciální software se speciálním hardwarem.


Nintendo prodalo již 100 milionů konzolí DS


Společnost Nintendo může slavit, protože již prodala přes 100 milionů herních konzolí řady DS. Zde se ale počítají všechny varianty, tedy nejen klasické DS, ale i DS Lite a společnost spoléhá zejména na novou verzi DSi, která se začne prodávat v dubnu.


Baterie půjde zřejmě dobíjet v řádu sekund


V Massachusetts Institute of Technology pracují na vývoji nového typu baterie, které půjde dobít v řádu sekund. Stejně jako nynější technologie pracuje s lithiovými ionty, ale používá novou povrchovou strukturu, která dovoluje iontům se mnohem rychleji pohybovat. Prototyp těchto baterií nepotřebuje k nabití šest minut jako s původní nejrychlejší technologií, ale pouze 10-20 sekund. Výhodou bude také menší degradace nabíjením.


Nejtenčí notebook Dell Adamo


Nejtenčím notebookem se nově stává Dell Adamo, který má tloušťku pouze 1,65 cm. Má 13,4" LCD displej a v základní verzi 1,2 GHz procesor Core 2 Duo ULV s taktem 1,2 GHz a 2 GB operační paměti. Výkonnější verze má 1,4GHz verzi procesoru a 4 GB paměti RAM. Podporován je Bluetooth, Wi-Fi, DisplayPort, eSATA a 2 USB porty. Levnější verze stojí $2000, dražší $2700.


První netbook s VIA VX855


Firma Top Crown z Hong Kongu uvedla první netbook s media procesorem VIA VX855. Přístroj nese název 3G Notebook a v jeho útrobách je procesor VIA Nano s frekvencí 1,3 GHz, 2 GB RAM paměti, 160GB pevný disk nebo SSD disk. LCD displej má úhlopříčku 10,1" a LED podsvícení. Jeho rozlišení činí 1024×576 pixelů. Nechybí ani Bluetooth, Wi-Fi, 1,3MPx webkamera a dva USB porty. Baterie je tří nebo šestičlánková. Na evropském trhu pravděpodobně netbook nebude uveden.


BenQ uvedl první all-in-one PC na platformě AMD Yukon


BenQ představil první počítač postavený na platformě AMD Yukon. Ten má 18,5" LCD monitor s rozlišením 1366×768 pixelů. Dále obsahuje procesor AMD Sempron U210 s taktem 1,5 GHz a čipovou sadou AMD 690E s integrovaným grafickým čipem Radeon X1200. Verze s Windows XP má 160GB pevný disk a 1 GB operační paměti, verze s Linuxem dostane 250GB disk a 2 GB RAM. Lze si pořídit i SSD disk. Nechybí 1,3MPx webkamera, čtečka paměťových karet, Wi-Fi a LAN. Váha činí 4,2 kg a cena byla stanovena na $390.


25 let laserových tiskáren HP


U Hewlett Packard se v březnu slavilo. Společnost totiž představila svou první laserovou tiskárnu LaserJet již před 25 lety. Od té doby prodala 132 milionů takových zařízení a mezi největší milníky patří technologie Instant-On, která významně snížila spotřebu energie a tiskárny jsou tak mnohem ekologičtější.


Netbooky se zvětšují: 11,6" Acer Aspire One


Netbooky začínaly jako velmi maličké notebooky, ale postupně se nejen v zájmu lepší ergonomie zvětšují, a tak ani nepřekvapí, že Acer přišel dokonce s 11,6" verzí. LCD monitor má už velmi dobré rozlišení 1366×768 pixelů. Výkon však nebude vyšší, srdcem je Intel Atom Z530 a jako grafický čip byl použit Intel GMA 500. Tato platforma však potěší spotřebou, která činí 4,3 W proti 11,8 W ostatních netbooků Acer Aspire One. Základní model má vydržet v provozu 4 hodiny, s lepší baterií dokonce 8 hodin.


Eee PC poprvé s optickou mechanikou


Nový Asus Eee PC 1004DN je poměrně zvláštní netbook tím, že disponuje ExpressCard slotem a také optickou mechanikou. Ta umí číst a vypalovat DVD média včetně DVD-RAM. Procesorem je Intel Atom N280 s taktem 1,66 GHz a nově byla použita také čipová sada Intel GN40. 10" LCD displej má rozlišení 1024×600 pixelů, 120GB 4200rpm pevný disk, nechybí ani Wi-Fi, Bluetooth 2.1, čtečka paměťových karet a 3 USB porty. Netbook váží 1,45 hg, má šestičlánkovou baterii a vydrží na jedno nabití téměř 6 hodin.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.