Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za červen 2006

5.7.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za červen 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc červen stalo.

Další postřehy



Myš na prst

Velmi zajímavým počinem je myš EEM-GTMS-300BK. Ta se totiž nedrží v ruce, ale nasazuje se na prst. Senzor má rozlišení 800dpi, k dispozici jsou i dvě skrollovací kolečka. Váží pouze 35 gramů, rozměry jsou 62x23x33 mm, připojení k počítači se realizuje přes USB.
Cena činí $44,5, podporována je v operačních systémech Windows XP, 2000, ME a 98SE.


Alienware: notebooky edice "Superman"

Společnost Alienware je známá výrobou velmi výkonných a designem zajímavých notebooků. Jednou z posledních novinek jsou notebooky modré barvy s logem Supermana. Budou obsahovat náležitý hardware, procesor Intel Core Duo T2300 T2600, až 2GB DDR2 paměti, grafický čip ATi Mobility Radeon X1800 s 256MB paměti, wifi, DVD-RW, Bluetooth a až dva disky v poli RAID. Cena činí $2539.


Acer inovoval svou nabídku, uvedl velké množství nových notebooků

Acer Aspire 9800 už ani nesplňuje podstatu slova notebook. Jedná se o 20,1" obra s maximální rozlišením displeje 1680×1050 pixelů a procesorem Intel Core Duo. Obraz je dodáván grafickým čipem GeForce Go 7600 s 256MB paměti. K dispozici je HD DVD mechanika, analogový i digitální TV tuner. Nabízí wifi, FireWire porty, Bluetooth, čtečku paměťových karet, webovou kameru a je zde místo pro dva pevné disky.

Dalšími modely jsou Acer TravelMate 3020 (12,2" displej, 1,5kg) a Acer Aspire 5560 (14" displej). Oba nabízí procesory Intel Core Duo, webovou kameru, wifi, čtečku paměťových karet.

A aby toho nebylo málo, je zde ještě Acer Aspire 9110, Ten nabízí 15,4" displej s odezvou 16ms. O grafiku se stará čip GeForce Go 7600 s 256MB paměti, další výbavou je HD DVD mechanika, 120GB SATA disk. Jedná se v podstatě o takovou menší obdobu modelu Aspire 9800.


Google GBuy: nákupy na internetu od Google

Asi znáte PayPal, systém plateb na internetu. Podobný systém chce mít i Google a tak ke konci června spustil testování svého vlastního systému Google GBuy. Ten by se prý dokonce měl vyvinout do konkurence aukční síně eBay. Zda bude GBuy ve finální verzi k dispozici i v ČR a v plných možnostech, zatím nevíme.


Aiwa nabízí sluchátka s MP3 přehrávačem

Aiwa UZ-PS128 je název nových sluchátek, které mají v sobě integrován i MP3 přehrávač a mikrofon pro záznam zvuku. Obsahuje 128MB paměti, podporovány jsou formáty MP3, WMA a AAC. Jedna AAA baterie vydrží dodávat energii po dobu 10,5 hodiny. Cena činí $165.


BluRay přehrávače konečně na trhu

Samsung uvedl pro USA nový BluRay přehrávač BD-P1000. Má tak náskok před společnostmi Sony a Pioneer, které uvedení svých BluRay přehrávačů kvůli jistým problémům s funkčností oddálily na září. Samsung BD-P1000HDMI výstup a podporuje rozlišení 1080p (do tohoto rozlišení je schopen překódovat i obsah obyčejného DVD, což má dle výrobce zlepšit vizuální kvalitu filmu). Dokáže číst disky BluRay, všechna DVD média včetně DVD-RAM a rovněž paměťové karty Compact Flash, Secure Digital, XD Picture Card, Memory Stick. Cena činí $999, což je dvojnásobná cena přehrávačů HD DVD (ty však někteří výrobci prodávají pod výrobní cenou).


Notebook Lenovo F20 Coca Cola

Ve stylu Coca Cola a Olympijských her 2008 byl představen notebook Lenovo F20 Coca Cola. Bude tedy vyveden v typické červené barvě, nebude chybět logo Coca Cola a ani pětice olympijských kruhů.
Nebude se jednat o velký notebook, displej má úhlopříčku pouze 12,1". Obsahuje procesor Intel Pentium M778 s frekvencí 1,6GHz, 512MB DDR2 paměti, grafický čip Intel GMA900 a 80GB disk. Samozřejmě nabízí wifi, trojici USB 2.0 portů, potěší FireWire a Bluetooth. Nepotěší absence optické mechaniky, lze však dokoupit externí. Cena činí $1687.


První Skype notebook

Skype a Packard Bell představili první notebook EasyNote Skype Edition. Ten se od normálních notebooků liší speciálním tlačítkem ovládajícím program Skype. Nachází se vedle webové kamery, stisknutím se přijme hovor případě otevře Skype a můžete volat. Jinak jde o poměrně běžný notebook s 14" displejem, procesorem Intel Core Duo, wifi. Cena se pohybuje kolem $1150.


MP3 přehrávač Mobiblu B153: 7 dní nepřetržitého provozu

Tento MP3 přehrávač má podle výrobce zvládnout minimálně 150 hodin nepřetržitého přehrávání, hovoří se dokonce o tom, že by měl zvládnout až 170 hodin. To je 7 dní! Nabízí OLED displej, FM tuner a mikrofon. Podporuje formáty MP3, WMA (s/bez DRM). Dodává se ve třech kapacitách, ceny činí $89 (512MB), $99 (1GB) a $129 (2GB).


OLED displeje "ve velkém" již tento rok

OLED displeje se sice nejprve objeví v televizích, časem ale pravděpodobně dojde i na monitory. Již v září chce začít společnost LG.Philips s výrobou takových monitorů, Samsung se přidá v říjnu. OLED se vyznačuje prakticky nulovými odezvami, skvělým kontrastem a velmi dobrým barevným podáním. Nevýhodou je jen stárnutí buněk, týká se to především modré barvy.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.