Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za červenec 2006

4.8.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za červenec 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc červenec stalo.

Základní desky, chipsety



SiS662: Nový chipset pro staré procesory

Přestože architektura Intel Netburst pomalu vyklízí pozice nové architektuře Intel Core, společnost SIS přišla na trh s novým chipsetem určeným pro starší procesory. Podporovány jsou procesory Pentium D, Pentium 4 a pravděpodobně i Celerony (o jejich podpoře se nemluvilo). Procesory Conroe nejspíš podporovány nebudou.
Je integrován grafický čip Mirage 1, který nabídne základní 3D akceleraci a hardwarové akcelerování DVD videa, čip SiS307 pak zajistí řádné přehrávání HD videa. K dispozici je naštěstí PCIe x16 slot, takže grafický výkon lze zvýšit. Southbridge SiS966 nabídne 2 PCIe x1, 8 USB 2.0 portů, 4 SATA a 4 PATA porty, GLAN a disková pole RAID 0, 1, 0+1 a JBOD. SiS966L nabízí místo GLAN pouze LAN, počet SATA portů je redukován na dva, rovněž zde není podpora diskových polí RAID 0+1.


Dvě nové platformy: Intel Wyloway a Kaylo

Na známém chipsetu Intel 975X bude založeno nová platforma Wyloway. Podporovány budou desktopové procesory Intel Core 2 Duo, Pentia D a ještě neuvedené čtyřjádrové procesory "Kentsfield", ty by se měly objevit již na sklonku tohoto roku, FSB by měla činit 1066MHz a obsahovat by měly 4MB až 8MB cache. Prodávány budou jako Core 2 Extreme.
"Kaylo" je založena na chipsetech Intel 3000 (Mukilteo 2) a Intel 3010 (Mukilteo 2P). Je určena pro nové Xeony 3000. Oproti Mukilteu přibude podpora pro dvoujádrová Pentia D. Zda budou podporovány kromě nových Xeonů i procesory Intel Core Duo a Extreme zatím řeč nepadla.


Abit svolává vadné desky

U základních desek Abit AN9 32x a Fatal1ty AN9 32x vlivem špatného uchycení chladiče a případné hrubé manipulaci může dojít k tomu, že chladič chipsetu nebude správně plnit svou funkci a může dojít k přehřátí, snížení stability či dokonce poškození desky. Všechny starší desky postižené touto vadou svolává Abit do prodejen, bohužel akce platí pouze pro USA.


SLI i na mobilních chipsetech Intel 945GM a 945PM

Zatímco SLI již vesele funguje na některých DTR noteboocích s procesory AMD, na platformě Intel se zatím toto řešení neobjevilo. Na jednu stranu procesory Intel Pentium M a Core Duo nejsou na hraní zrovna nejoblíbenější, na druhou stranu nebyla žádná čipová sada, která by SLI s těmito procesory umožňovala.
Nově je podpora SLI zavedena u chipsetů Intel 945GM a 945PM, které s tím po stránce hardwarové nemají problém. nVidia tak SLI protlačí i do další oblasti trhu, přestože nepůjde o její vlastní chipset.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.