Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za červenec 2006

4.8.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za červenec 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc červenec stalo.

Ukládání dat, disky, mechaniky, paměťové karty



LG GSA-E10L: externí DVD vypalovačka

Společnost LG představila novou externí DVD vypalovačku. Ta vedle elegantního vzhledu nabídne i technologii LightScribe. Na DVD+RW je schopna zápisu 8x rychlostí, na DVD-RW 6x rychlostí a DVD-RAM dokonce 12x rychlostí. Cena ani dostupnost není známá.


4x BluRay zápis realitou

Hitachi-LG GBW-H10N je novou BluRay vypalovačkou, která je schopna pálit dokonce 4x rychlostí na BD-R a BD-RE média. To je 144Mbps (18MB/s). Poradí si i se staršími disky DVD a CD. Stinnou stránkou mechaniky je to, že si neporadí s dvouvrstvými BluRay disky o kapacitě 50GB. Možná bude stačit nový firmware, ale to zatím nevíme. Cena $923 pak patří k mírně lepšímu průměru.


Maxtor NAS (Network Attached Storage) s kapacitou až 1TB

Maxtor uvedl na trh Shared Storage II, síťové úložiště dat s kapacitou až 1TB (2×500GB disk). Disky lze zapojit v konfiguraci RAID 1, takže lze zvýšit bezpečnost dat, celková kapacita však klesne na polovinu. K dispozici je port pro gigabitový ethernet, 2 USB 2.0 porty. Měří cca 21,7x13,6x6,5cm, váha činí 2,7kg. Cena by se měla pohybovat kolem $900.


Solid State Disk: za 10 let v notebooku běžné!

Výzkumná zpráva společnosti In-Stat praví, že do deseti let, nejspíš už v roce 2013, bude SSD disk z pamětí flash v každém druhém notebooku místo klasického pevného disku. Pro tyto disky hovoří nenáchylnost k otřesům, úspora energie, proti hovoří vysoká cena. Malý 32GB disk stojí kolem $1000, což je cena už docela slušného notebooku, použitelný 64GB disk pak stojí dvojnásobek, kolem $2000. Za tu cenu už máte notebooky dva. Ceny se však výrazně snižují, zejména díky zaváděn stále pokročilejších výrobních procesů.


Samsung uvedl 4GB SSD disk

Pro menší spotřebu, vyšší spolehlivost i vyšší rychlost a nižší odezvu systému jsou ideální SSD (Solid State Disk) disky, které jsou postaveny na bázi flash pamětí. Ty totiž za vteřinu zvládnou zpracovat asi 5000 požadavků, kdežto klasický pevný disk jich zvládne asi jen 100-200.
Nedávno používaná data jsou tak ukládána na disk a až posléze uložena na pevný disk. Výhoda je v tom, že pevný disk se používá velmi málo, a přístup do flash pamětí je také mnohem rychlejší. Proto si vystačí i s relativně zastaralým rozhraním ATA66, kouzlo SSD disku spočívá v přístupových dobách, maximální rychlost 66MB/s je však také dostatečná. Díky automatické kompresi se na 4GB disk vejde podle typu ukládaných dat až 8GB.


Sony uvedla levnou BluRay vypalovačku

Sony BWU-100A je novou BluRay vypalovačkou, která zaujme především cenou ve srovnání s konkurenčními mechanikami. Jistě, ani $750 není nejméně, ale konkurence zatím stojí většinou kolem $900 až $1000. BluRay disky vypaluje prozatím standardní 2x rychlostí, poradí si i s dvouvrstvými 50GB disky. Problémy ji nedělají ani DVD média, DVD-/+R a DVD+RW zvládá zapisovat 8x rychlostí, DVD-RW pouze 6x rychlostí, dvouvrstvé DVD disky maximálně 4x a DVD-RAM 5x rychlostí. CD pak umí pálit maximálně 24x. Dostupná je zatím pouze pro rozhraní ATA.


Samsung má 60nm 8Gbit NAND paměti

Společnost Samsung uvedla 8Gbit NAND čip (multi-level-cell MLC), který je vyráběn 60nm technologií, což oproti 70nm technologii umožňuje vyrobit o 25% více čipů prakticky za stejnou cenu. Dodává 8GB řešení složené ze dvou vertikálně spojených 4GB kousků. Ty se skládají opět z vertikálně spojených čtyř 8Gbit čipů. Plánuje se také použití pro moviNAND paměti o celkové kapacitě 2GB pro mikrotelefony.


SanDisk Extreme IV CompactFlash

Nové paměťové karty společnosti SanDisk nabízí kapacitu až 8GB a přitom velmi vysokou rychlost čtení i zápisu, která činí 40MB/s. Takto vysoká rychlost souvisí s technologií ESP (Enhanced Super-Parallel Processing). SanDisk Extreme FireWire Reader je pak čtečka těchto karet, která umožňuje číst i zapisovat data vysokými rychlostmi. 2GB karta stojí $159, 4GB verze $319 a 8GB verze $639, samotná čtečka stojí $79. K dispozici bude i zvýhodněné balení čtečka a paměti s 2Gb nebo 4GB kartou.


I Hitachi má 160GB kolmého zápisu pro notebooky

Hitachi Travelstar 5K160 je názvem nového 2,5" pevného disku pro přenosné počítače. Chlubí se kapacitou 160GB a technologií kolmého zápisu dat. Disponuje 5400 otáčkami za minutu, velikost bufferu činí 8MB. Technologie Quiet Seek má na starosti redukci hluku, Enhanced Adaptive Battery Life Extender pak snížení spotřeby. K dispozici je v ATA i SATA verzi za $279.


První 50nm NAND čipy Intelu a Micronu

Společnost IM Flash Technologies (joint venture firem Intelu a Micronu) začalo s dodávkami prvních 50nm NAND pamětí. Vzorky mají kapacitu 4Gbit, masová produkce začne v průběhu roku 2007.


Samsung uvedl 8GB MMCplus karty

Společnost Samsung uvedla na trh MMCplus karty typu flash NAND o kapacitě až 8GB. K dispozici budou i verze s nižší kapacitou 1GB, 2GB a 4GB.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.