Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za duben 2007

8.5.2007, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za duben 2007
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc duben stalo.

Další postřehy



Ohlášen konec OEM verze Windows XP

Od ledna 2008 skončí prodej OEM verzí operačního systému Windows XP. Microsoft tak zjevně hodlá donutit výrobce počítačů, aby své sestavy nabízeli s novým operačním systémem Windows Vista. Ten má ovšem nevýhodu ve vyšších hardwarových nárocích a jistými problémy s kompatibilitou.


Intel Centrino Pro

Intel Centrino Pro je spojením podnikové platformy vPro (vzdálená správa počítačů nehledě na stav zapnutí počítače, ochrana přes wifi Draft N) a mobilní platformy Intel Centrino. Výsledkem tedy budou notebooky postavené na platformě Centrino (nová generace Santa Rosa) využívající prvky platformy vPro.


Prodáno již na 100 milionů přehrávačů iPod

Po pěti letech výroby, pěti generacích a mnoha modelech multimediálního přehrávače iPod může společnost Apple slavit. Dosáhla mety 100 milionů prodaných kusů. Obliba navíc, zdá se, pořád roste.


TSMC ohlásilo přechod na 45nm výrobu

Od září tohoto roku chce TSMC spustit 45nm výrobu čipů. K tomu se využije 193nm ponořená fotolitografie a low-k dielektrika. To přinese zejména mnohem menší velikost výsledných čipů, klesnout by měla i spotřeba, naopak by měl vzrůst výkon.


Dell se vrací k Windows XP

Společnost Dell stejně jako mnohých jiných výrobců začala nabízet ke svým notebookům operační systém Windows Vista. To se však nelíbí všem zákazníkům, někteří stále upřednostňují Windows XP. Na jejich žádost se tedy Windows XP vrací zpátky do nabídky k některým notebookům a tento systém se tak bude ještě chvíli dodávat.


Google: nejcennější značka

S cenou 66,4 miliard dolarů, což je o 77% více než v minulém roce, je Google nejcennější obchodní značkou. Má dvakrát tak větší cenu než IBM, třikrát než Disney a pětinásobně víc než Yahoo. Za poslední rok Google předstihl například Wal-Mart, Microsoft i Coca-Colu.


Texaská univerzita vyvíjí Teraflop čip

Tým výzkumníků z Texaské univerzity vyvíjí nový procesor založený na EV8 Alpha. Je složen ze dvou jader, paměťový systém z 16 64kB bloků, k dispozici jsou dva DMA kontroléry a dva DDR kanály. Prototyp čipu byl vyroben 130nm technologií a při frekvenci 500MHz dokáže dosáhnout výkonu 16GFLOPS (při 16 operacích za cyklus). plánuje se i 32nm prototyp s 32 jádry, to už by výkon měl dosáhnout 5TFLOPS.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.