Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za květen 2006

2.6.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za květen 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc květen stalo.

Další postřehy



17" MacBook Pro konečně v ČR

Společnost Apple nabízí její 17" notebook MacBook Pro konečně i u nás. Je vybaven 2,16GHz procesorem Intel Core Duo. Operační paměť má kapacitu 1GB, lze ji rozšířit až na 2GB RAM. 17" displej má rozlišení 1680×1050 se svítivostí 300cd/m2.
Pevný disk pro rozhraní Serial ATA má kapacitu 120GB, grafickou kartou je pak ATi Mobility Radeon X1600 s 256MB paměti. Dále je k dispozici GLAN, WiFi, Bluetooth 2.0. Zájemce ale nepotěší cena, která činí 98.798Kč s DPH.

Sony oznámila datum příchodu a ceny PlayStation 3

Na novou konzoli Sony PlayStation 3 se už netrpělivě čeká. Na trhu by se měla objevit 11. listopadu (Japonsko) a 17. listopadu (USA, Evropa). Cena levnější verze bude $499 (USA), $549 (Kanada), €499 (Evropa), bude obsahovat 20GB disk.
Lepší verze pak na tom bude cenově takto: $599 (USA), $649 (Kanada) a €599 (Evropa). Harddisk přitom zvětší kapacitu na 60GB, přibude čtečka paměťových karet MemoryStick, SD a CompactFlash, v neposlední řadě se také můžete těšit na HDMI.

Warner Bros bude nabízet filmy přes BitTorrent

MPAA úřaduje a snaží se vymazat z P2P sítě BitTorrent nelegální obsah (zamezit jeho zobrazení ve výsledcích), což se ovšem podařilo pouze na jednom vyhledávači torrentů. Zde by chtěla společnost Warner Bros nabízet své filmy legálně ke stažení, samozřejmě za poplatek.
Má být možnost si jej půjčit (jeho přehrání tedy bude možné pouze na omezenou dobu) nebo koupit. Samozřejmostí je DRM ochrana, vypálené DVD půjde přehrát pouze na počítači na kterém byl film stažen. Na síti by se film měl objevit ve stejnou dobu jako DVD na pultech, ale vzhledem k tomu, že cena má být prakticky stejná, pochybuju o valném úspěchu.

LG XNote T1: pouze 21,5mm vysoký notebook

Tato novinka společnosti LG se může chlubit opravdu velmi malou výškou, pouhých 21,5mm. Samozřejmostí je volba úspornějších komponent kvůli chlazení, ale vybavení notebooku je stále velmi dobré.
Procesorem je Intel Core Duo L2300 s frekvencí 1,5GHz, grafickým čipem Intel GMA950 na chipsetu Intel 945GM. Je možno osadit až 4GB operační paměti, pevný disk může mít velikost 60GB nebo 80GB. Z výbavy můžeme zmínit DVD vypalovačku, čtečku paměťových karet "5 in 1", snímač otisků prstů, WiFi a Bluetooth. Displej může mít rozlišení 1280×800 nebo 1440×900. Váha činí 1,9kg.

Sony uvedlo notebook s BluRay mechanikou

Nový model Sony Vaio AR11S je vybaven BluRay mechanikou, tento formát se tedy začíná konečně objevovat v praxi. Notebook rozhodně nepatří mezi nejmenší, jeho displej má úhlopříčku 17". Další údaje napoví, že výkon rozhodně nebude slabý, procesorem je Intel Core Duo T2500, grafickou kartou GeForce Go 7600 GT (HDMI výstup), pevný disk má kapacitu 200GB, k dispozici je rovněž TV tuner. Nepotěší jen cena, která činí $3765.

Dell končí jako "Intel only"

Dell zůstával jako poslední velký výrobce "Intel only" sestav. Hospodářské výsledky společnost donutily vzít v potaz i konkurenční procesory AMD, které mají slušný úspěch zejména v oblasti serverů, kde se nyní Intelu tolik nedaří.

Logitech uvádí novou myš G3 a klávesnici G11

Nová myš G3 je osově souměrná, je tedy vhodná jak pro praváky, tak i pro leváky. Má být levnější alternativou myší G5 a G7. Nabízí snímací rozlišení 2000dpi, zpracuje 6,4Mpix za vteřinu. Rozlišení lze měnit pomocí tlačítka pod kolečkem, povrch myši je speciálně uzpůsoben aby neklouzal.
Klávesnice G11 vychází ze známého modelu G15. Nemá však výklopný displej. 18 programovatelných tlačítek nalevo však zůstává. Tlačítka jsou podsvícena modrou barvou s nastavitelnou intenzitou svitu. K dispozici jsou také 2 USB porty, lze ji tedy využít také jako USB rozbočovač.
Nepříjemná je pouze cena, za myš chce Logitech cca 1500Kč (což je minimální rozdíl oproti G5), za klávesnici dokonce 2000Kč včetně DPH.

Další šílenost pro USB: vysavač

Společnost Laptop Logic přináší další zajímavůstku pro USB. Je jím malý vysavač pro USB. Ten může vysát nepořádek v klávesnici, k dispozici je i LED dioda k osvětlení.

Micro Express EL80 uvedl první III (Intel Interchangeability Initiative) notebook

Intel nedávno přišel s nápadem, že by chtěl umožnit uživatelům plně si nakonfigurovat notebook a mít tedy možnost měnit jednotlivé součásti jak je tomu u desktopů. Iniciativa III vyžaduje snadnou vyměnitelnost pevného disku, optické mechaniky, klávesnice, baterie, AC adaptéru a také LCD panelu.
Micro Express HEL8016 toto vše splňuje ačkoli na stránkách výrobce se úplně vše konfigurovat nedá. U některých komponent (třeba LCD panel) je možnost výběru jednoho jediného. Jeho vyměnitelnost je však zajištěna.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.