Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za květen 2007

8.6.2007, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za květen 2007
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc květen stalo.

Microsoft, kapitola sama pro sebe




Xbox 360 Elite

Verze elite je vylepšením herní konzole Xbox 360. Novinkou je 120GB pevný disk, HDMI rozhraní a bezdrátová sluchátka Xbox Live. S tím se také zvýšila cena na $479,99. Pro stávající majitele Xbox 360 je pak k dispozici upgrade za $179,99. Konzole by se od příštího roku měla stát ziskovou.

Internet Explorer 8 na cestě?

Internet Explorer 7 na sebe nechal čekat dlouhých pět let, Microsoft stejnou chybu rozhodně nechce opakovat, proto se už hovoří o jeho nástupci. Ten se objeví snad za rok, rok a půl a neměl by tedy dát tolik šancí alternativním prohlížečům. Mezi hlavní vylepšení má patřit vylepšená podpora CSS, RSS, AJAX a nově také podpora mikroformátu (sémantický web). Žádné verze IE7.1 nebo 7.5 se nechystají, Microsoft však rozhodně hodlá svůj nynější prohlížeč záplatovat.

Microsoft požaduje licenční poplatky po open source projektech

Podle Microsoftu porušuje samotné jádro (kernel) Linuxu 42 patentů. Grafické rozhraní KDE pak dalších 65. To se samozřejmě nelíbí a tak požaduje, aby firmy stojícími za těmito projekty zaplatily. Strana open source projektů tvrdí, že jejich aplikace podporují vývoj software, Microsoft tvrdí přesný opak, že jej potlačují. Společnost Novell už s Microsoftem před nějakou dobou uzavřela dohodu o placení.

40 milionů prodaných kopií systému Windows Vista

Na konferenci WinHEC 2007 se Bill Gates chlubil tím, že bylo prodáno již 40 milionů kopií operačního systému Windows Vista. Bohužel neřekl, kolik z tohoto množství byly OEM licence. Úspěšný byl zejména start, kdy se po 30 dnech prodalo prvních 20 milionů kusů, po 100 dnech počet překonal číslo 40 milionů. Tato čísla jsou dvojnásobná oproti počtům prodaných Windows XP za stejné časové úseky. Na konferenci se také hovořilo o systému Windows Server 2008, který by měl být posledním 32-bitovým operačním systémem společnosti.

Surface: počítač tvaru stolu

Bill Gates má už dlouhou dobu vizi velmi vyspělých počítačů ovládaných hlasem a dotykem. Jedním z krůčků realizace takového projektu je Surface. Počítač, který má tvar konferenčního stolku s displejem o úhlopříčce 30". Na něj je možno dát zařízení s bezdrátovými technologiemi a Surface se už sám napojí a například stáhne fotografie z digitálního fotoaparátu. Uvnitř je ukryto Pentium 4 3,0GHz, 2GB RAM a vše běží pochopitelně na systému Windows Vista. Cena prozatím činí $5000$10000, ale do tří až pěti let by měl cena klesnout na běžnou spotřebitelskou úroveň. Od listopadu se mají tyto počítače objeví v kasinech, restauracích a hotelech.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.