Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za květen 2007

8.6.2007, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za květen 2007
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc květen stalo.

Další postřehy




Dell začal dodávat své počítače s distribucí Linuxu Ubuntu, nově v obchodech

Některé z počítačů Dell budou nově dodávány také s operačním systémem Linux, konkrétně s distribucí Ubuntu. Společnost tak vyslyšela hlasy zákazníků, kteří chtějí i jiné operační systémy než Microsoft Windows. Novinkou je také to, že počítače Dell budou k dispozici i přes jiné prodejce než samotný Dell.

ClearSpeed Advance e620: nyní i pro PCI-Express

Karta pro akceleraci výpočtů ve finančnictví a nejrůznějších výzkumech byla doposud k mání pro sběrnici PCI-X (model X620). Nyní je k dispozici i pro sběrnici PCI-Express (model e620). Pořád obsahuje dva procesory CSX600 s 96 jádry (každé má 6kB cache). Každý z nich dosahuje výkonu 27,5GFLOPS, celkový výkon tak činí 55GFLOPS. Jeden procesor má spotřebu 10W, s 1GB nově vestavěné paměti má celá karta spotřebu 25W. Cena nebyla stanovena, ale předchůdce se prodával za $7000, takže se dá očekávat cena v podobných cenových relacích.

LG uvedlo barevný elektronický papír

Doposud se mohl pyšnit úhlopříčkou 14,1" pouze černobílý elektronický papír společnosti LG.Philips. Tatáž firma představila nově barevný elektronický papír téže velikosti. Dokáže zobrazit až 4096 barev. Je ohybatelný díky kovové fólii místo skla. Pozorovací úhly činí plných 180° a tloušťka není ani 300 mikrometrů.

PCI-Express 2.0 již tento rok

Ke konci roku by se měla objevit druhá verze sběrnice PCI-Express. Ta by měla mít stále stejné využití, novinkou bude dvojnásobná přenosová rychlost a podpora napájení až 150W pro grafické karty. Ty by měly využít také nový osmipinový napájecí konektor, který je také schopen dodat 150W. Ten už se objevuje u Radeonů HD 2900XT.

Intel Metro: 0,7" vysoký notebook

Koncept notebooku Intel Metro dala dohromady společnost Intel s designérským studiem Ziba Design. Vytvořili notebook vysoký jen 0,7 palce, tedy 18mm. Váží pouhých 1,02kg a kromě hlavního LCD displeje je také vybaven pomocným displejem tvořeným elektronickým papírem z druhé strany. Ten zobrazuje například přijaté e-maily. Zobrazování nespotřebovává žádnou elektrickou energii, tu spotřebovává pouze změna obrazu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.