Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za květen 2008

5.6.2008, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za květen 2008
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc květen stalo.

Základní desky, chipsety



ASUS I220GC: základní deska s integrovaným procesorem


Pro nejlevnější sestavy je určena základní deska ASUS I220GC, která je osazena procesorem Intel Celeron s taktem 1,2 GHz, 533MHz FSB a 19W TDP spotřebou. Procesor je chlazen malým pasivem s ventilátorem. Chipsetem je Intel 945GC, k dispozici je tak integrovaný grafický čip Intel GMA 950 a pouze D-Sub výstup. Uživatelé mohou využít dvojicí paměťových slotů, jeden PCIe x16 slot, dále jeden PCIe x1 a dva PCI sloty. Další výbava je podle očekávání poměrně chudá, pouze 100Mbps síťovka, audio 5.1, čtyři SATA porty, jeden ATA-133 kanál a USB 2.0 porty.


ASUS Crosshair II formula s technologií CPU Level Up


Na chipsetu NVIDIA nForce 780a SLI je postavena nová základní deska Asus Crosshair II Formula. Ta je vybavena integrovaným grafickým čipem s podporou technologie Hybrid SLI (Hybrid Power, GeForce Boost) a 3-Way SLI. CPU Level Up je "fičurou", která sama přetaktuje procesor a po restartu již běží na vyšších taktech. Podporovány jsou procesory do patice Socket AM2 a AM2+. HyperTransport může běžet až na 5200 MT/s. K dispozici jsou čtyři paměťové sloty až pro 8 GB DDR2-1066 pamětí. Na desce jsou celkem tři PCIe x16 sloty, 2 PCIe x1 a 2 klasické PCI sloty. Dále je zde 6 SATA-300 portů, jeden ATA-133 kanál, dvě síťovky a HD zvukový čip SupremeFX II.


Intel X58 přinese podporu čtyř GPU


Chipset Intel X58 se v nejbližší době sice neobjeví, byly však o něm zveřejněny některé informace. Má se stát základem platformy určené pro náročné uživatele. K dispozici bude sice jen jeden procesor, ale hned čtyři grafické karty. V této konfiguraci ale poběží pouze na sběrnici PCIe x8 (ačkoli budou v PCIe x16 slotech). Připadá-li vám jeden procesor málo, pak vězte, že půjde o nový Bloomfield (architektura Nehalem), který se svými čtyřmi jádry a vysokou frekvencí (byly předvedeny funkční vzorky s taktem 3,2 GHz) nabídne určitě velmi vysoký výkon. K dispozici bude mít trojkanálový řadič pamětí DDR3-1333 a novou sběrnici QPI - Quick Path Interconnect.


VIA EPIA PX5000EG Pico-ITX


VIA uvedla další ze svých pico-ITX desek, které mají oslovit zákazníky miniaturními rozměry a nízkou spotřebou. Její rozměry jsou pouhých 100×72 mm, osazen je procesor VIA Eden ULV s frekvencí 500 MHz. Výkon je tedy velmi slabý, na druhou stranu jeho spotřeba nepřesáhne 1 W. Nechybí výstupy LVDS/DVI a D-Sub, dále je zde integrované 5.1 audio, 100Mbps síťovka, podpora ATA i Serial ATA disků, COM portu i šestice USB portů (pochopitelně přes brackety). O grafiku se stará jádro VIA Unichrome Pro II s akcelerací MPEG-2/4 a WMV9. Paměťový slot může pojmout maximálně 1GB DDR2 paměti.


VIA EPIA M700 mini-ITX


VIA představila další mini-ITX desku EPIA M700, která bude využívat čipovou sadu VIA VX800. Nabízí buď 1GHz nebo 1,5GHz čip VIA C7, grafické jádro VIA Chrome9 HC3 s podporou DirectX 9.0 s enginem VIA Chromotion pro hardwarovou akceleraci videí MPEG-2, MPEG-4, WMV9, VC1 a DivX. Dále je k dispozici integrovaný 5.1 zvukový čip VIA Vinyl HD Audio. Nabízí DVI a D-Sub port, přičemž je možno rozšířit výstupy o další DVI a HDMI port. K dispozici je jeden ATA kanál a dva SATA-300 porty. Nechybí ani dvě gigabit síťovky. Cena zveřejněna nebyla, ale bude mít patrně silnou konkurenci v nově objevujících se deskách s procesory Intel Atom.


J&W představuje mini-ITX desku s Atomem


Neznámá firma J&W představila malou mini-ITX desku s procesorem Intel Atom. Je tak velkým konkurentem řešení VIA EPIA. O grafickou stránku se stará silně zastaralý grafický čip Intel GMA 950. Nechybí 5.1 audio, gigabitová síťovka, 2 SATA porty včetně jednoho eSATA, dále výstup DVI i D-Sub. Deska disponuje jedním PCI slotem a dvěma sloty pro DDR2 paměti.


Intel D945GCLF: Atom útočí


Intel představil základní desku, která obsahuje nový, velmi úsporný procesor Intel Atom. Konkrétně je zde použit model Atom 230, který má frekvenci 1,6 GHz. Jeden paměťový slot pobere až 2 GB DDR2-667 paměti, k dispozici je rovněž integrovaný grafický čip. Už s ohledem na název desky je jasné použití chipsetu Intel 945GC, který obsahuje zastaralou grafiku Intel GMA 950. Nabízí se pouze D-Sub výstup. Nechybí 6 USB portů, dva SATA porty, dále 100Mbps síťovka a HD audio.


Asus M3N-HT Deluxe/Mempipe: chladí i paměti


Tato nová základní deska využívá technologii Asus Cool Mempipe - pomocí heatpipe a pasivních chladičů je tak možno zároveň vedle chipsetu chladit i paměti. Podle společnosti je tak možno snížit teplotu pamětí až o 10°C. Základní deska je postavena na chipsetu NVIDIA nForce 780a, díky třem PCIe x16 slotům podporuje i 3-Way SLI a Hybrid SLI. Nabídku dále doplňuje jeden PCIe 2.0 x1 a dva PCI sloty. K dispozici je rovněž 8+2fázové napájení. Dále zde najdete technologii Asus Express Gate, která dovolí do 5 sekund po zapnutí přístup k internetu a službám Skype, IM, YouTube a podobným.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.