Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za květen 2008

5.6.2008, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za květen 2008
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc květen stalo.

Další postřehy



3DMark Vantage vypuštěn


Na počátku května se objevil nový 3DMark Vantage. Ten bohužel nepodporuje nejnovější DirectX 10.1, ale pouze verzi 10. Zahrnutí novějšího rozhraní se nestihlo. Nepříjemně překvapí cenová politika. Základní trial verze je sice zdarma, ale ukáže výsledek pouze poprvé. Pak je zde Basic Edition, která stojí $6,95, omezením je nemožnost volit rozlišení. Za $19,95 je k dispozici Advanced Edition s možnostmi různých nastavení a za $495 je pak k dispozici profesionální verze Professional Edition.


GTA IV zaznamenalo drtivý úspěch


Společnost Take-Two si může mnout ruce. Její nová hra GTA IV totiž zaznamenala vskutku drtivý úspěch, když se za první týden prodalo 6 milionů kusů a překonala tak hranici 500 milionů dolarů. Přitom první den se prodalo 3,6 milionu kopií, což odpovídá přibližně 310 milionům dolarů. Do konce roku se předpokládá prodej 13 milionů kopií hry. Take-Two se navíc vrátila k jednání se společností EA. Ta by však nyní musela za Take-Two zaplatit mnohem vyšší částku.


Toshiba začne dodávat některé notebooky s procesorem SpursEngine


Multimediální notebooky Toshiba Qosmio budou v blízké budoucnosti u některých modelů vybavovány rovněž pomocnými procesory SpursEngine pro akceleraci grafiky, videa či fyziky. Zde bude mít čtyři SPE jednotky (klasický Cell může mít aktivních až osm těchto jednotek), hardwarově dekóduje MPEG-2 i H.264. Bude napojen na PCI-Express sběrnici, při taktu 1,5 GHz má mít tento procesor spotřebu 10 až 20 W. Softwarovou podporu přislíbil například Corel a Cyberlink.


Asus připravil Eee PC 901 i řadu 1000


Původní Eee PC společnosti Asus zaznamenalo velký úspěch, konkurence tedy začala také s vývojem podobných produktů. Asus nechce usnout na vavřínech a tak oznámil novou řadu oblíbeného notebooku Eee PC 901. Ten již bude postaven na nových procesorech Intel Atom, nabídne také větší 8,9" LCD displej s rozumným rozlišením 1024×600 pixelů. Design se také dočká lehkých inovací. Rovněž byla oznámena 10" verze Eee PC řady 1000.


AMD Game! aneb herní platforma očima AMD


AMD chce přijít na trh s novou platformou AMD Game!, která by měla počítače mírně přiblížit herním konzolím. Počítače, které by splňovaly požadavky AMD, by dostaly logo nové platformy a zákazník by si mohl být jist, že na počítači si skutečně zahraje i nové hry. Bohužel požadavky na základní platformu AMD Game! jsou spíše úsměvné. Procesor AMD Athlon 5600+ a výkonnější, chipset AMD 770 nebo NVIDIA nForce 500 nejsou ještě špatnými požadavky. Ovšem grafická karta AMD Radeon HD 3650 je spíše výsměch, zejména, když velmi výkonné karty Radeon HD 3850 jsou dnes velmi levnou záležitostí. Platforma AMD Game! Ultra je už o něco rozumnější, vyžaduje procesor AMD Phenom X4 9650, minimálně chipset AMD 770 a grafickou kartu AMD Radeon HD 3870.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.