Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za leden 2007

16.2.2007, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za leden 2007
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc leden stalo.

Microsoft, kapitola sama pro sebe



Nástupce Xbox 360 ponese jméno Zephyr

Druhá generace konzole Xbox 360 přinese nově 65nm procesor, 120GB pevný disk, k dispozici bude také HDMI port s podporou 1080p. Cena zatím nebyla uveřejněna, vylepšená konzole by se ale měla objevit co nevidět, aby lépe konkurovala Sony PlayStation 3.


Internet Explorer 7.0 stažen více než 100 milion krát

Nový internetový prohlížeč společnosti Microsoft zaznamenal velký úspěch. Proběhlo již více než 100 milionů instalací. Toto číslo je ale samozřejmě trochu zavádějící neboť Internet Explorer byl distribuován jako automatická aktualizace, takže velká část instalací byla vlastně nevyžádaná.


Vydán Windows Vista, Office 2007

Tak se to konečně stalo. Microsoft uvedl na trh dlouho očekávaný operační systém Windows Vista. Zatím je k dispozici v anglické verzi, od 1. března by ale měl být k dispozici i ve verzi české. Office 2007 je v české verzi k dispozici už od 7. února.
Pro nový operační systém už výrobci nabízí i nové ovladače, můžeme zmínit například ATi se svými Catalyst 7.1 nebo nVidii se svými ForceWare 100.54. Ty zpočátku nepodporovali SLI, nyní je podporováno pouze pro GeForce 8 v DX9 a OpenGL. Podpora SLI pro GeForce 6 a 7 a SLI pro DirectX 10 s kartami GeForce 8 bude přidána v blízké budoucnosti.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.