Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za listopad 2006

13.12.2006, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za listopad 2006
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc listopad stalo.

Další postřehy




Dell již začal s prodejem notebooků s procesory AMD

Počátkem listopadu se na stránkách Dellu objevila nabídka nových notebooků Dell Inspiron 1501, které jsou poprvé vybaveny procesory společnosti AMD. K výběru je Mobile Sempron, Turion 64 i Turion 64X2. LCD panel má úhlopříčku 15,4" s rozlišením 1280×800, o obraz se stará ATi Radeon Xpress 1150. Zamrzí jen možnost objednat si nejvíce 80GB pevný disk. S podobnou konfigurací se začal prodávat i Dell Latitude 131L. Oba notebooky jsou k dispozici už od cca 20000Kč s DPH.


GamePro Expo nahrazuje populární E3

Protože se populární akce E3 (Electronic Entertainment Expo) chce stát poněkud serióznější akcí pro herní vývojáře, zaplní její místo GamePro Expo, která by se měla vést v podobném duchu jako svého času výstava E3.


Superpočítač Blueice od IBM

IBM dodá centrum NCAR (National Center for Atmospheric Research) nový superpočítač Blueice. Ten má zkoumat změny klimatu, předpovídat počasí a šíření požárů v přírodě. Jeho výkon činí 12TFLOP, což je 4x více než má dnes Bluesky, jehož má nahradit. Celkem bude obsahovat 872 dvoujádrových procesorů IBM Power5+ s taktem 1,9GHz.
Celkem bude zabírat prostor 10 racků velikosti ledničky, každý spotřebuje 40kW elektrické energie, což je přibližně tolik, co spotřeboval Bluesky. Celkem je k dispozici 9,2TB operační paměti RAM a 150TB diskového prostoru. V roce 2008 pak plánuje NCAR přidat další superpočítač, tentokrát o výkonu 57TFLOP.


22799 bodů v 3DMark 06!

Na serveru VR-Zone vyzkoušeli vymáčknout ze čtyřjádrového procesoru Intel Kentsfield a dvojice GeForce 8800GTX maximum. Vše bylo řádně chlazeno, takže z procesoru dostali 4,55GHz (základ je 2,66GHz), z grafické karty pak 842MHz u jádra a efektivních 2480MHz u pamětí. Výsledkem bylo skvělých 17597 bodů v 3DMark 06! Při zapojení dvojice takových karet (se sníženým taktem o 20MHz) pak bylo dosaženo neskutečných 22799 bodů.


Velký úspěch PlayStation 3, nedaří se uspokojovat poptávku

Již za první dva dny se prodalo v Japonsku 88400 konzolí Sony PlayStation 3. Společnost Sony může být ráda, na druhou stranu bylo na začátek uvolněno pouze 100000 kusů, takže začaly být dosti nedostatkovým zbožím.


I Nintendo Wii je velmi úspěšné

Stejně jako Sony, tak i Nintendo má s novou konzolí úspěch. Během prvních 10 dní prodeje bylo v USA prodáno na 600 tisíc kusů. Poptávka nadále roste a předpokládá se, že do konce roku jich prodá přes 4 miliony.


Samsung má 0,82mm tenké LCD

Společnost Samsung představila nejtenčí LCD displej, který by měl nalézt uplatnění v mobilních zařízeních, vždyť tloušťka činí pouhých 0,82mm. Úhlopříčka může být 2,1" nebo 2,2", rozlišení činí 320×240 pixelů, svítivost pak 300cm/m2 a kontrast 500:1. Produkce je naplánována na druhou polovinu roku 2007.


UMC vytvořila 45nm SRAM čip

UMC vytvořila svůj první SRAM čip vyrobený 45nm technologií. Využila k tomu ponořovací litografii, která umožňuje jemnější práci, nicméně zase vysoké nároky na kvalitu kapaliny, která je mezi laserem a waferem.


Xerox vymyslel speciální papír: Sám se maže

Papír, který má být šetrný k životnímu prostředí. To bylo cílem společnosti Xerox a výsledkem je papír, který díky působení světla dokáže smazat to, co na něm bylo vytištěno. Tak by se mělo stát během 24 hodin, proces lze urychlit svícením speciálním světlem nebo také teplem. Papír pak může být znovu použit.


Čip, jenž dokáže přeměnit teplo zpět v energii

Společnost Eneco prezentovala čip, který dokáže převést elektrickou energii přeměněnou v tepelnou zpět na elektrickou, alespoň částečně. Efektivita se pohybuje kolem 20-30%. Případně po přivedení elektřiny se umí ochladit až na -200°C. Je zde využito termionických emisí a následně proudu volných elektronů ve vakuu, kde na povrchu studeného kovu vytváří elektrický náboj.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.