Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za listopad 2007

7.12.2007, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za listopad 2007
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc listopad stalo.

Procesory



Listopad u AMD


AMD prodalo 49 milionů svých akcií Spojeným arabským emirátům, konkrétně státní firmě Mubadala Development. Hodnota těchto akcií činí 622 milionů dolarů, společnost však nebude mít žádné pravomoci v rozhodování. AMD doufá, že ji tento krok pomůže z finančních problémů, jež nyní společnost pronásledují.

Nové procesory Phenom mají bohužel velké problémy. Modely Phenom X4 9700 (2,4 GHz) vykazují v zátěži problémy se stabilitou. Oprava sice existuje, ale sníží výkon o 10 % a přiznejme si, nynější procesory AMD nejsou ve srovnání s procesory Intel až tak výkonné. Ty mají totiž vedle povedené architektury také dosti vysoké takty, což AMD zatím nemá. Vydání se tak odkládá až na příští rok s novou revizí B3.


Listopad u Intelu


Na trhu se objevilo sedm nových procesorů Itanium. Jedná se o šest dvoujádrových procesorů a jeden jednojádrový. Technologie Demand Based Switching (DBS) umožňuje přepínání jader podle potřeby, snižuje tedy spotřebu procesoru při nečinnosti nebo částečném vytížení. Itania 9100 dosahují frekvence až 1,66 GHz s 667MHz sběrnicí při TDP spotřebě 104 W. Ceny se pohybují od $650 do $3450.

Všichni ale spíše čekali na první 45nm procesory společnosti. A dočkali se. Tyto procesory využívají high-k metal gate (kovová hradla), využívají hafnium, díky pokročilé výrobní technologii se mohou pochlubit nižší plochou čipu i při větším počtu tranzistorů, který u čtyřjader dosahuje 820 milionů. Pro desktopy byl uveden procesor Intel Core 2 Extreme QX9650, jenž má celkem 12 MB L2 cache. Zbývajících 15 procesorů je určeno pro servery, jedná se o Xeony. Ty jsou buď dvou nebo čtyřjádrové. Tři nové Xeony jsou dvoujádrové o taktu až 3,4 GHz, sběrnice běží na taktu 1600 MHz a paměť L2 cache má velikost 6 MB. Dalších 12 procesorů Xeon už má čtyři jádra. Frekvence se pohybuje v rozmezí 2,0 GHz3,2 GHz, sběrnice také může dosahovat až 1600 MHz a L2 cache až 12 MB. S novými procesory se objevily také čipové sady Stoakley, Cranberry Lake a Garlow. O nich více najdete v sekci základních desek a chipsetů. Ceny procesorů se pohybují v rozmezí $177 - $1279 u procesorů Xeon a $999 u procesoru Intel Core 2 Extreme QX9650. Tento procesor se stal základem herního počítače Alienware Area-51 ALX CF, kde byl přetaktován ze 3,0 GHz rovnou na 4,0 GHz. K dispozici jsou také dva Radeony HD 3870.

Obecně čtyřjádrové procesory Intel jsou velmi úspěšné. Společnost za rok výroby prodala již tři milióny kusů. Nyní s přechodem na 45nm výrobu se dá očekávat ještě větší zájem o tyto procesory. Hlavní problém je však v tom, že procento programátorů, kteří zvládají paralelní programování, je velmi malé. Hovoří se pouze o jednom jediném procentu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.