Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za listopad 2007

7.12.2007, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za listopad 2007
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc listopad stalo.

Základní desky, chipsety



NVIDIA ESA: snazší monitorování a nastavení počítače


Poněvadž každý výrobce používá vlastní senzory pro monitoring, je v tom chaos a je prakticky nemožné vytvořit aplikaci, která by zvládala monitorování a nastavování všech hodnot "pod jednou střechou". Komponenty, které budou splňovat specifikaci ESA, sice nemusí mít všechny možné senzory, ale měly by odpovídat těmto standardům. Výrobci pak mohou použít software NVIDIE, případně si vytvořit vlastní. K této iniciativě se již připojily společnosti Alienware, Dell, HP, Asus, Gigabyte, MSI, CoolIt, Cooler Master, OCZ a PC Power & Cooling, Tagan a Thermaltake.


Intel Stoakley, Cranberry Lake a Garlow: serverové čipové sady pro 45nm procesory


Nové 45nm procesory Intelu přinesly také nové serverové čipové sady. Nejvýše postavena je Intel 5400 (Stoakley). O něco levnější bude Intel 5100 (Cranberry Lake) s jižním můstkem ICH-9R. Ta bude podporovat jeden nebo dva procesory a paměti DDR2. Nejlevnější chipset Intel 3200 (Garlow) bude určen pro servery s jediným procesorem.


Intel Shelton: low-end platforma pro rok 2008


Nová low-endová platforma Intel Shelton by se měla objevit ve třetím čtvrtletí roku 2008. Ke slovu přijdou čipové sady Intel 945GC nebo SiS 671 a nové úsporné 45nm procesory. PC postavené na této platformě budou stát asi $100, notebooky přibližně $300. Podporovaným operačním systémem má být Windows Vista Basic.


Asus P5E-VM HDMI: první deska s integrovanou DX10 grafikou


Nová základní deska Asus P5E-VM HDMI bude nejspíše první základní deskou s chipsetem Intel G35 + ICH9R, tedy i integrovanou grafikou Intel GMA X3500. Ta by měla podporovat grafické rozhraní DirectX 10 a shadery 4.0. Sdílená paměť může dosahovat 384 MB. K dispozici bude také nové rozhraní HDMI. Podporovány budou procesory Intel se sběrnicí o taktu až 1333MHz včetně nejnovějších 45nm verzí, dále bude možno využít DDR2-800 paměti do kapacity 8 GB. Nesmí chybět ani volný PCI-Express x16 slot (verze 2.0) pro případné vylepšení grafického výkonu. Dále je možno použít dva PCIe x1 sloty, jeden PCI, šest SATA-300 portů, jeden ATA a potěší také gigabitová síťovka, dva FireWire a 12 USB 20. portů.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.