Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za listopad 2007

7.12.2007, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za listopad 2007
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc listopad stalo.

Microsoft, kapitola sama pro sebe



Nové přehrávače Zune


Nové verze přehrávačů Zune se od svých starších kolegů příliš neliší, nicméně pár novinek přece jen přináší. Nově je k dispozici dotykové tlačítko Zune Pad a bezdrátová synchronizace, která automaticky napojí přístroj na domácí Wi-Fi síť. Při objednání přes Zune Originals je možno mít na svém Zune vlastní nápis z knihovny grafických vzorů. 80GB verze s pevným diskem stojí $250, verze s flash pamětmi jsou levnější, 4GB verze je k mání za cca $150, 8GB verze pak za $200.


Windows Server 2008 bude k dispozici v osmi verzích


Nový serverový operační systém Windows Server 2008 se začne prodávat 27. února 2008. Bude možno si jej koupit v osmi verzích. Zákazníci si mohou vybrat mezi verzí Standard ($999, 5 licencí), Enterprise ($2999, 25 licencí) nebo Datacenter ($3999 na procesor). Všechny tyto verze mají virtualizační technologii Hyper-V. K dispozici budou tytéž verze i bez této technologie s cenami nižšími o $28. Za tutéž cenu si pak tento software lze v případě zájmu dokoupit. Pro procesory Itanium bude určena speciální verze za $2999 na procesor. Nabídku pak uzavírá Windows Web Server 2008 za $469. Všechny verze mají být k dispozici v 32bitové i 64bitové verzi kromě systému určeného pro Itanium, zde bude k mání pouze 64bitová verze.


Hra Halo 3 dodávána ke konzoli Xbox 360


Na prodeje konzole Xbox 360 si Microsoft stěžovat nemůže. Chce je však ještě více podpořit a to přibalením oblíbené hry Halo 3. Akce platí do 21. prosince tohoto roku a je nutno mít registraci služby Xbox LIVE a GOLD členství. Poněvadž úvodní vlna zájmu o tuto hru již opadla, může ji Microsoft takto dodávat. Je velmi pravděpodobné, že noví hráči si zakoupí i další hry a rovněž zájem o službu Xbox LIVE.


Windows XP SP3 bude znatelně rychlejší


Windows Vista není oproti Windows XP vůbec rychlý systém. S příchodem Service Packu 3 pro Windows XP se tento rozdíl nejspíš ještě více prohloubí, neboť podle testů prvních betaverzí se jeví systém jako o 10% rychlejší (OfficeBench). Testovací sestavou byl Dell XPS M1710 s 2GHz procesorem Intel Core 2 Duo, 1 GB RAM a grafikou NVIDIA GeForce Go 7900GS. Windows Vista měl v testech pouze poloviční výkon, ale to byla dáno také poměrně malou pamětí RAM.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.