Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled dění v oblasti hardware za listopad 2007

7.12.2007, Milan Šurkala, článek
Přehled dění v oblasti hardware za listopad 2007
Nemáte-li čas neustále sledovat dění v oblasti IT, ale přesto chcete být v obraze, pak vám pomůže přehled toho nejdůležitějšího, co se za právě uplynulý měsíc listopad stalo.

Další postřehy



22,2" LCD monitor Toshiby zvládne rozlišení až 3840×2400 pixelů


Rozlišení WQUXGA-W, tedy 3840×2400 pixelů nabízí nový 22,2" LCD monitor společnosti Toshiba, velikost pixelu je pouze 0,1245 mm. Displej zobrazí 16,7 milionu barev, svítivost je 235cd/m2, kontrast nepřesvědčivých 300:1. Pozorovací úhly jsou jen 120°/100°. Rozhraním je dvojice DVI-D portů, spotřeba činí 130 W. Monitor bude k prodeji až v druhé polovině roku 2008 za cenu přibližně $18000.


Google Android: nový operační systém pro mobilní zařízení


Konkurencí operačním systémům Symbian a Windows Mobile včetně nové verze "Photon" má být OS Android z dílen společnosti Google. Na vývoji spolupracovalo 34 společnostmi zabývajícími se mobilní telefonií (Open Handset Alliance). SDK kity již byly uvolněny, nic tedy nebrání vývoji aplikací, aby při uvedení v druhé polovině roku 2008 mohl Android poskytovat slušné softwarové zázemí.


BSA: velký útok proti pirátství


Protipirátská organizace BSA (Business Software Alliance) začala kampaň proti nelegálnímu používání software. Zaměřila se především na menší a střední firmy s důrazem na kreativní obory jako jsou projekční činnost, reklama, návrh konstrukcí, design či konzultační služby. Celkem se to týká asi 15000 firem v ČR. Výsledkem bylo asi 40% zastoupení nelegálního software. Podle BSA to činí ztrátu 2,5 miliardy Kč, přesto patříme mezi 20 zemí s nejnižší mírou pirátství.


Asus Eee PC: levné počítače pokračují


Notebook Asus Eee je doslova trhák. Společnost Asus si je toho vědoma, a proto plánuje na příští rok uvést stolní verzi. Půjde patrně o malý systém ve stylu barebone, ale bez displeje. Další detaily však zatím nebyly specifikovány.


První bezplatná zóna Wi-Fi hotspotů v Německu


Ve městě Empelde nedaleko Hannoveru byla zprovozněna bezplatná síť Wi-Fi hotspotů. Prakticky v celém městě se lze bezplatně připojit na internet. Program nese název Empelde-Online a jeho zařizovatelem je free-hotspot.com. Projekt se má zaplatit z prostředků získaných inzercí.


Elektronická čtečka knih


Amazon nabízí za $399 zvláštní zařízení, které na 6" displeji dokáže zobrazit knihu, a umožní tak uživatelům vcelku pohodlné čtení. Rozlišení je 600×800 pixelů při čtyřech odstínech šedi. Zařízení měří 190,5 x 134 x 17 mm a váží 292 gramů. Zatím není jisté, zda budou pro Evropu implementována potřebná bezdrátová rozhraní pro přenos dat. Minimálně bude k dispozici USB 2.0 port a slot pro SD karty.


Firefox 3 Beta 1 už je tady


Internetový prohlížeč Firefox už není tak oblíbený a uživatelé se začínají vracet k novým verzím Internet Exploreru nebo Opery. Třetí verze Firefoxu by tento trend však měla otočit a opět zvýšit podíl. Předně by se měly rychleji načítat stránky a především snížit nároky na paměť. To je velká bolístka nynějších verzí Firefoxu. Dále se přidá vylepšený systém záložek, historie a mnoho nového.


Reklama v PDF souborech


Adobe a Yahoo spouštějí nový druh reklamy. Konkrétně se jedná o kontextovou reklamu v PDF souborech umístěnou v postranním panelu. O zisky z reklamy se pochopitelně budou dělit společnosti Adobe i Yahoo.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.